Träskonäbben: lär dig mer om denna fågel

25 november, 2019
Träskonäbb är en otrolig fågel med förhistorisk utseende. Det är en mycket unik afrikansk fågel tillhörandes ordningen pelikanfåglar.

Träskonäbben är en väldigt intressant fågel som är inhemsk i Afrika. En National Geographic-dokumentär beskrev den som en fågel med storkben, pelikannäbb och örnhuvud.

Det verkar som en bra beskrivning. En träskonäbb ser ut som en fantasivarelse som man kan hitta i barns ritningar.

En unik fågel som forskare har gett namnet ”whalehead” eller Balaeniceps rex. Den har en slags förhistorisk aspekt och har klassificerats som sårbar och placerad på listan över hotade arter.

Tyvärr finns det inte många träskonäbbar kvar, och de fortsätter att minska med jämn takt.

Sedan dess upptäckt på 1800-talet har träskonäbben genererat ett stort intresse för det vetenskapliga samfundet. De är mycket stora fåglar, även om honorna alltid är mindre än hanarna.

Hanen hos träskonäbben kan bli upp till 1,5 meter lång och spetsen av dess vingar sträcker sig från 2,2 till 2,5 meter. Honorna mäter å andra sidan ca 20 cm mindre än den genomsnittliga hanen.

Överraskande nog kan den här fågeln leva upp till 50 års ålder, vilket gör den till en av de längsta levande vilda fåglarna. På grund av sin långsamma utveckling når dessa fåglar endast sexuell mognad efter sitt fjärde år.

En träskonäbbs fjäderdräkt är blågrå och askgrå med en grön nyans på ryggen. Magen och stjärtfjädrarna är å andra sidan nästan vita. Deras ögon är i sin tur gula och benen svarta.

Hästskonäbb ligger på marken och häckar.

Träskonäbben: beteende hos denna fågel

Denna fågelns beteende är intressant. Träskonäbbar är ensamma fåglar med stillasittande tendenser.

De gillar inte att bli störda, och i allmänhet vistas de inte nära andra fåglar – inte ens av deras egen art, förutom när det är tid för parning,. Även under parning finns det dock fortfarande oftast inte mer än två bon per kvadratkilometer.

När den här fascinerande fågeln hittar en plats som verkar trevlig och där den kan hitta en stadig tillgång till mat, kommer den att stanna kvar länge. De bygger reden trots att de är stora fåglar.

Träskonäbbar äter främst fisk. De föredrar Protopterus aethiopicus, vanlig fengädda, havskatt och tilapia. Fisk är dock inte deras enda mat.

En träskonäbb äter också amfibier, unga krokodiler, gnagare, vattenormar och, mycket sällan, andra vattenfåglar.

Tyvärr för turister är dessa fåglar huvudsakligen nattliga. De förblir vanligtvis dolda under dagen för att undvika rovdjur och går ut på natten för att hitta mat.

Det är av den anledningen som turister inte brukar kunna se dem i aktion.

Under parningstiden bildar träskonäbben monogama relationer, likt vissa andra djur. Föräldrarna lägger ägget i boskap av trampad vegetation som kan vara så stor som 3 till 4 meter bred.

Varje träskonäbbpar kan lägga två till tre ägg, men bara ett ägg kommer att producera en överlevande nyfödd.

En träskonäbb kan bli över en meter hög bara två månader efter födseln. Men dess föräldrar kommer att fortsätta att ta hand om den.

Utöver det kommer de inte att tillåta den att våga sig ut ur boet utan tillsyn tills ungen är ungefär fem månader gammal.

Träskonäbbens livsmiljö

Träskonäbben lever huvudsakligen i östra och tropiska zonen av Afrika. De högsta koncentrationerna ligger inom sträckan från Sudan till Zambia.

Under parnings- och avelperioden befinner de sig ofta i de kärriga områdena av säsongens översvämningar i områden som Tanzania och Uganda.

Träskonäbb i kärrmark

Resten av året, är träskonäbbens livsmiljö lågvatten och knapp vegetation. På grund av deras storlek föredrar dessa fåglar att bo i områden med god synlighet för att lätt kunna övervaka omgivningen.

Vatten med lite syre är perfekt för träskonäbben eftersom fisken måste simma närmare ytan, vilket gör dem till lätta byten för den här fågeln. I områden som Sudan äter den här fågeln även ris, spannmål och gräs.

Träskonäbben: en fågel som står inför flera hot

Förstörelsen av dess livsmiljö är ett av de mest betydande hoten mot denna fågelart. Tyvärr är de bästa platserna för grödor också dess favoritplatser att bo och föda upp ungar.

När dess avelsområde blir påverkat bildar denna fågel färre par och lägger färre ägg. På grund av detta verkar dess befolkning minska snabbt.

Denna art är även ett av offren för tjuvskytte. De stjäl även dess ägg och säljer dem till högstbjudande. Endast ett fåtal länder har jaktlagar som skyddar träskonäbben.

Tanzania är en av de platser där det är lagligt att jaga denna fågel, och där är den eftertraktad som mat.

Det finns dock flera internationella projekt som försöker skydda arten, och det finns även projekt för uppfödning av fåglar för att försöka öka populationen.

Vi hoppas på att träskonäbben kommer att skyddas under de kommande åren så att den kan fortsätta att förgylla vår värld.

  • Distribution and conservation of the shoebill (Balaeniceps rex) in the southern Sudan Guillet A Biological Conservation, vol. 13, issue 1 (1978) pp. 39-49
  • The phylogenetic affinities of the Shoebill (Balaeniceps rex) Mayr G J. Ornithol, vol. 144 (2003) pp. 157-175 Published by Deutsche Ornithologen-Gesellschaft/Blackwell Verlag