Logo image
Logo image

Är kängurur farliga och kan anfalla?

5 minuter
Kängurur är i allmänhet lugna djur, men kan också vara aggressiva och bli farliga. Upptäck här orsakerna till varför kängurur attackerar.
Är kängurur farliga och kan anfalla?
Senaste uppdateringen: 09 juni, 2024

Kängurur är mycket vanliga djur i Australien. Men de är också mycket välkända för människor runt om i världen, som kan få betrakta dem i djurparker eller i videor eller dokumentärer. Men hur mycket vet vi egentligen om dem och deras sociala beteende? Är kängurur aggressiva och farliga däggdjur? Och i så fall, när och varför attackerar kängurur?

De ingår i familjen Macropodidae, tillsammans med wallabies och andra besläktade arter. Det är vanligt att betrakta de större djuren i denna grupp som kängurur, men termen är inte taxonomisk till sin natur.

De är i allmänhet icke-aggressiva djur. Under vissa omständigheter kan man dock observera slagsmål mellan dem, och de kan till och med attackera människor. Fortsätt läsa när vi beskriver de viktigaste aspekterna av dessa djurs egenskaper och beteende, med betoning på hur och varför de kan bli aggressiva.

Känguruns egenskaper

Some figure

Som vi nämner ovan så är känguruns främsta kännetecken deras stora storlek.. De är mer än en och en halv meter höga och väger 90 kg. De är de största djuren i gruppen Macropodidae och även bland pungdjuren.

När det gäller deras utseende sticker deras kraftfulla och långsträckta ben ut, med vilka de kan göra fantastiska hopp. Dessutom har de en lång svans. Deras pälsa har en enhetligt grå eller brun färg.

Trots sin stora storlek och sina muskulösa, starka kroppar är de växtätande organismer, med en diet baserad på gräs och andra växter. För detta ändamål har de vassa tänder som gör att de lätt kan bita av och tugga dessa typer av växter. De är nattaktiva djur som föredrar att leva i små grupper.

Kängurur är pungdjur, vilket innebär att de har en pung eller marsupium där deras ungar utvecklas.

Är kängurur aggressiva och kan bli farliga?

I allmänna termer är dessa pungdjur lugna djur. Agonistiskt eller aggressivt beteende är dock väldokumenterat under vissa omständigheter. Detta beteende inkluderar slagsmål mellan hanar. Dessa slagsmål kan uppstå under parningssäsongen, i en kamp för att para sig med honor eller för att upprätthålla dominans.

Om de känner sig hotade kan de också attackera andra djur.

Hur attackerar kängurur?

Hanarna står mitt emot varandra och slår varandra med sina framben. De siktar på överkroppen, axlarna och huvudet. De sparkar också varandra med bakbenen, genom att stödja sig med svansen. De kan också försöka rispa varandra med sina klor. Vanligen pågår detta beteende tills en av dem ger upp och springer iväg.

Du kanske också vill läsa: Den australiensiska kvinnan som räddar fladdermöss

När är kängurur farliga?

Kängurur kan vara ganska farliga, bara titta på deras storlek och kroppsbyggnad! Vi får heller inte glömma att nämna deras kraftfulla bakben med sin otroliga styrka som gör att de kan göra väldigt stora hopp.

Enligt data från Webbplats för djurs mångfald kan den röda känguruarten (Macropus rufus) komma upp i en löphastighet på 64 kilometer i timmen. Liknande kan de göra imponerande hopp på upp till 3 meters höjd. Några faktum som visar hur starka dessa djur är.

Känguruns egenskaper och det faktum att de är vilda djur gör att vi bör respekterar dem, eftersom kängurur faktiskt kan bli farliga under vissa omständigheter.

Orsaker till att kängurur anfaller

Vi har alltså sett att dessa djur har kraftfulla “vapen” som de kan orsaka skada med om de vill. Och det finns flera anledningar till varför de kan attackera:

  • De attackerar andra kängurur för dominans och för att erövra honor.
  • De kan attackera andra djur om de känner sig hotade av rovdjur. Hundar är ett sådant djur.
  • Dessa pungdjur kan attackera människor om de känner sig hotade. Om de uppfattar att en människa är en potentiell rival eller möjligen ett rovdjur, tvekar de inte att attackera och försvara sig själva. Speciellt om de känner att de inte har något annat alternativ eller någon flyktväg.
  • I fall där kängurur hålls fångna som exotiska husdjur kan hanarna bete sig aggressivt mot sina ägare, som en övning för när de kommer att behöva slåss mot en medlem av sin egen art. När de blir äldre blir dessa träningsattacker än mer kraftfulla, vilket också gör dem farligare.

Det är viktigt att inse att kängurur är vilda djur som inte har domesticerats, så de bör inte hållas som husdjur. Även om de kan verka söta när de är små, växer de till kraftfulla djur som attackerar om det känner sig i fara.

Du kanske också vill läsa: Australiens utdöda megafauna: fascinerande och skrämmande

Känguruattacker på människor

Some figure

Även om känguruattacker på människor är sällsynta, är vi inte undantagna från dem. Människohannars upprätta hållning kan uppfattas som hotfull av känguruhannar, som alltså attackerar när de känner sig hotade.

I själva verket är incidenterna så sällsynta att det inträffar färre än 5 per år i New South Wales. I september 2022 rapporterade den australienska nyhetskanalen ABC News om en dödlig attack av en känguru på en 77-årig man nära Albany, Great Southern State. Enligt källan höll offret djuret som husdjur. I artikeln anges att det före denna händelse inte hade förekommit några dödliga attacker i Australien sedan 1936.

Som du kan se kan kängurur gå till attack av olika anledningar. Även om de kan verka harmlösa är faktum att de är vilda djur som man inte bör gå alltför nära. De kommer inte att tveka att attackera om de känner sig hotade. Därför är det bäst att inte vara för självsäker när du vill beskåda dessa fantastiska varelser utan se till att du håller ett försiktigt avstånd för att garantera din säkerhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dewey, T., & Yue, M. (2001). Macropus rufus. Animal Diversity Web. Revisado el 25 de febrero de 2023, disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Macropus_rufus/
  • Fiore, B., Bennet, M., & Couch, A. (2022). Kangaroo attack leaves 77-year-old alpaca breeder dead near Albany in WA’s Great Southern. ABC News. Revisado el 27 de febrero de 2023, disponible en: https://www.abc.net.au/news/2022-09-13/suspected-kangaroo-attack-leaves-man-dead-near-albany-in-wa/101432566
  • Fundación Botánica y Zoológica de Barranquilla. Macrópodos. La familia de los canguros. Planeta Zoo, 2(6), 14-15. Disponible en: http://www.zoobaq.org/planetazoo/pdf/Planeta%20Zoo-06.pdf
  • Office of Environment & Heritage NSW. (2011). Living with kangaroos. Revisado el 26 de febrero de 2023, disponible en: https://www.environment.nsw.gov.au/-/media/OEH/Corporate-Site/Documents/Animals-and-plants/Native-animals/living-with-kangaroos-100968.pdf
  • Russell, E. (1974). The biology of kangaroos (Marsupialia-Macropodidae). Mammal Review,  4(1-2), 1-59. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2907.1974.tb00347.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.