Logo image
Logo image

Vad gör du om din katt blir svartsjuk på din bebis?

4 minuter
Om din katt blir svartsjuk på din bebis är det en känsla som du måste skilja från stress och hantera den. Så här gör du.
Vad gör du om din katt blir svartsjuk på din bebis?
Senaste uppdateringen: 09 juni, 2024

I hem med katt där en bebis är på väg kan många fundera över hur katten kommer att reagera. Och vad händer om någon olycka skulle ske? Tänk om din katt blir svartsjuk på din bebis? Det är en rimlig fråga att ställa, och en som du bör hitta ett svar på innan bebisen föds.

Att prata om svartsjuka i denna situation kan vara komplext, eftersom det kan finnas andra faktorer som påverkar katten. Till exempel stress på grund av förändringarna. Fortsätt läsa när vi tittar närmare på detta ämne och ger några lösningar för att göra ankomsten av den nyfödda positiv för alla familjemedlemmar, människa eller inte.

Kan katter känna svartsjuka?

Some figure

De primära känslorna (glädje, sorg, avsky, ilska och rädsla) har mer än bevisats hos djur. Svartsjuka är dock inte en primär känsla, utan en sekundär, som är svårare att beskriva experimentellt.

Ändå har denna känsla ett syfte, som alla andra: att skydda och behålla en social relation som djuren känner är viktig. Det finns studier som undersökt detta. I en studie genomförde man ett experiment som visade att de deltagande katterna reagerade mer avogt på människor eller djur som deras ägare skämde bort.

En katt som känner sig svartsjuk på en annan individ ger tydliga signaler: den fräser eller attackerar sin rival, markerar sitt revir oftare eller kräver sin människas uppmärksamhet mer ihärdigt.

Detta är särskilt fallet när katten är en huskatt och har ett mycket nära band till sin ägare. Svartsjuka kan mycket väl vara förklaringen till aggressivt eller possessivt beteende. Men som vi ska få se nedan är svartsjuka kanske inte den enda orsaken till detta.


Du kanske också vill läsa: Varför blir hundar svartsjuka?


Katter och stress inför förändringar

Om du tycker att din katt verkar vara svartsjuk på din bebis, är det förmodligen för att du ser att den uppvisar ett aggressivt beteende mot bebisen eller ett possessivt beteende mot dig. Men försök då att sätta dig in i kattens situation och förstå den enorma förändring som bebisens ankomst har inneburit i dess liv. Många katter är mycket fästa vid sina rutiner och att bryta dessa kan vara en enorm källa till stress för dem.

Om detta är fallet, finns det flera tecken som visar på detta, och som alltså inte kommer från svartsjuka. Låt oss ta en titt på de tydligaste tecknen på stress hos katter:

 • Katten gömmer sig inomhus eller tillbringar mer tid utomhus (om den kan gå ut)
 • Den undviker kontakt med mänskliga familjemedlemmar
 • Överdriven pälsvård
 • Dess aptit förändras, och anorexi och hyperfagi kan till och med utvecklas
 • Den använder inte sin kattlåda
 • Den är mer irriterad än vanligt
 • Katten jamar oftare
 • Olämpligt beteende, såsom aggressivitet eller att katten förstör saker

Vad gör jag om min katt blir svartsjuk på min bebis?

Det första du bör göra är att ta reda på om det är svartsjuka eller stress. För att göra det kan du behöva hjälp av en expert på kattens etologi. När du har beskrivit problemet är det dags att implementera lösningar.

Strategier att följa om din katt är stressad av bebisens ankomst

Om du vet att din katt inte hanterar förändringarna bra är det bästa att förebygga snarare än att bota. Därför bör du göra övergången så gradvis som möjligt. Förbered bebisens rum och låt katten utforska det i sin egen takt så att den kan vänja sig vid varje detalj.

Du kan också genomföra en progressiv sensorisk tillvänjning. Spela upp ljud av babygråt, sprid dofter av lotioner och tvålar och så vidare. Kom ihåg att katters sinnen är mer utvecklade än våra, så dessa stimuli kommer att ha större inverkan på deras lugn än vi kanske tror.

Slutligen, kom ihåg att respektera kattens utrymme och behov. Beröva den inte dess favoritplatser och ändra inte kattens schema om du inte måste. Om du måste göra några förändringar i dessa faktorer (eller i hur du förhåller dig till dem), kom ihåg att göra det så gradvis som möjligt.


Du kanske också vill läsa: Är det en bra idé att sova med din katt?


Vad du ska göra om din katt blir svartsjuk på din bebis

Some figure

Om problemet är svartsjuka, bör lösningen vara att förbättra socialiseringen mellan katten och bebisen. Även om det är sant att bebisen inte kan göra så mycket för att hjälpa till, kan du arbeta med att skapa positiva kontakter mellan de två:

 • Tvinga aldrig katten att undersöka bebisens rum
 • Övervaka alltid deras interaktioner
 • Belöna din katt för alla positiva interaktioner med bebisen
 • Försumma inte umgänget med din katt; den har också känslomässiga behov
 • Ibland kan katter vilja delta i bebisrelaterade uppgifter, så låt din katt vara med och t.ex. mysa bredvid dig medan du vaggar bebisen.

I slutändan är det enkelt att hantera situationen när din katt är svartsjuk på din bebis, om du använder förebyggande och socialiserande strategier. Kom dock ihåg att du är ansvarig för dem båda, så om säkerheten eller välbefinnandet för någon av dem äventyras bör du söka hjälp av en expert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cat Scared of Strangers: How to Calm Anxious Cats. (s. f.). Best Friends Animal Society. https://resources.bestfriends.org/article/cat-scared-strangers-how-calm-anxious-cats
 • Bucher, B., Arahori, M., Chijiwa, H., Takagi, S., & Fujita, K. (2020). Domestic cats’ reactions to their owner and an unknown individual petting a potential rival. Pet Behaviour Science, (9), 16-33.
 • Takagi, S. (2021). Developments in Research on Cat Cognition and Personality. Comparative Cognition: Commonalities and Diversity, 287-303.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.