Egenskaper hos den färgglada jakamaren

17 oktober, 2019
Den färgglada jakamaren har intensiva metalliska färger och finns i stora delar av Central- och Sydamerika.

Den färgglada jakamaren, eller glansfågeln, är den mest utbredda fågeln i Galbulidae-familjen. Jakamarer är en allmän term för en grupp fåglar som tillhör denna familj.

Den finns överallt i Amerikas tropiska zoner och har väldigt karaktäristiska färger.

Generella egenskaper hos den färgglada jakamaren

Man kan dela in jakamarer i fem olika genrer:

  • Galbacyrrhynchus
  • Brachygalba
  • Jacamaralcyon
  • Galbula 
  • Jacamerops

Dessa fåglar har generellt en slank kropp som varierar i storlek. Det är vanligt med små och mellanstora exemplar. Vingarna är avrundade och de har en lång näbb som låter dem fånga insekter i luften.

Färgen på fjädrarna varierar beroende på vilken art det handlar om och de har antingen lite mer neutrala färger eller irisfärgade nyanser.

Man hade kunnat säga att den mest representativa arten i denna familj tillhör Galbula-släktet, som exempelvis Galbula ruficauda. Denna fågel är främst känd som Jacamar coliruffi.

Egenskaper hos Jacamar colorrufo

Detta är en fågel med ljusa färger. Den har främst grönaktiga och röda nyanser. Svansen har en väldigt attraktiv färg, vilket kan vara anledningen till varför den fått namnet ”colirrufo”.

I det här fallet betyder ”rufa” blond eller rödaktiga toner (order har andra betydelser). Det kan också innebär ”färgglad”. Den yttre och centrala delen av stjärten har samma färg som vingarna.

Dessa har i sin tur en vacker metalliskt grön färg, medan insidan på stjärten är rödaktig eller orange.

Galbula ruficauda

Denna jakamarfågel har en svart näbb och den är ganska så liten. Den sexuella dimorfismen mellan honor och hanar är ganska så uppenbar.

Hanarna har en vit hals, medan honans är beige. Den har ett högt läte som ofta kan låta roligt.

Man kan också skilja vuxna exemplar från ungarna. Ungarna har vanligtvis en mindre stjärt och näbb.

Hemvist och utbredning av den färgglada jakamaren

Jacamar colirrufo finns i de skogiga områdena av neotropikerna. De lever i olika länder som Mexiko, Argentina, Colombia, Ecuador, Venezuela, Brasilien, Bolivia och Paraguay etc.

I Colombia har man hittat den på extremt höga höjder.

Kost

Fågel som sitter på pinne.

Galbyla ruficauda äter främst insekter. Den äter insekter från släkten som Lepidoptera, Odonata, Isoptera, Hemiptera, Hymenoptera, Orthoptera, Coleoptera, etc.

Beroende på vilken region man hittar dem i så kommer dessa fåglar att jaga beroende på vilka arter den hittar. I Costa Rica äter den exempelvis främst fjärilar.

Man hade kunnat säga att Jacamar colirruffo är specialiserad på att jaga snabbt flygande byten som fjärilar och trollsländor.

Då den fångar sitt byte så skakar den det och slår det för att det ska tappa sina vingar och inte kunna fly.

Antal i världen

Galbula ruficauda finns på listan över skyddade arter (IUCN). Detta antyder att den inte är direkt utrotningshotad.

Populationen är heller inte allvarligt fragmenterad, men antalet fåglar håller definitivt på att minska. Här är några av de hot som bidrar:

  • Jakt
  • Mänsklig närvaro
  • Brist på hemvist

Intressanta fakta om den färgglada jakamaren

Jakamarfåglarna tillhör familjen Galbulidae, vars utbredning börjar i Centralamerika och sträcker sig genom Sydamerika. Det finns totalt sex underarter av Galbula ruficauda.

Under parningssäsongen ger hanen honan mat. De två gräver tillsammans ett bo i marken. Efter att äggen ha lagts så kommer både hanen och honan att ruva äggen. Detta är ett bra exempel på lagarbete i naturen.