Tröglorier: primater som ofta misstas för sengångare

Även om tröglorier är långsamma och har ett lugnt temperament, är deras försvarsmetod att vara stilla. De skyddar även sig själva genom att utsöndra ett gift från sina giftkörtlar.
 

Tröglorier är en relativt okänd art som ofta blandas ihop med sengångare, men som tillhör familjen lorier och ordningen primater. Tyvärr har olaglig handel med detta djur ökat avsevärt de senaste åren.

Gör dig redo att träffa en av de mest fascinerande djuren på vår planet!

Kännetecken för tröglorier

Tröglorier, även känd som långsamma lorier, är en typ av primat som huvudsakligen lever i Sydostasien. De finns länder som Indien, Bangladesh, Filippinerna och Filippinerna.

Det finns flera arter av tröglorier, men åtta av dem sticker ut. De är släktingar till andra kända primater som potto och galagoer, men lite är känt om deras evolutionära historia.

Tröglorier kan lätt förväxlas med andra däggdjur, som till exempel sengångare. De liknar inte klassiska apor; deras avrundade huvud och lilla nosparti med stora ögon påminner mer om små nattliga björnar.

Beroende på rasen har dessa djur olika färgmönster. De har lång bål och kan hålla fast och greppa saker med händer och fötter.

Tröglori sitter i träd och äter mat.

Trögloriers beteende

Det som är mest intressant är att tröglorier har en färdighet som de inte delar med andra djur: de är det enda däggdjur med giftiga körtlar i sina armar.

 

När dessa primater känner sig hotade så slickar de följaktligen sina körtlar för att bearbeta gifterna i munnen; gifterna blir nämligen aktiva när de blandas med saliven.

Tröglorier sprider antingen dessa gifter genom att bita rovdjur eller genom att slicka sina unga för att skydda dem.

Tröglorier är ganska tysta djur. Trots sina giftiga körtlar attackerar de bara om de känner sig trängda. Normalt är dess försvarsstrategi att stanna utan att röra sig bland de grenar de lever i.

Dess främsta fiender är ormar, örnar och i vissa fall orangutanger – till och med sibetkatter jagar lorier ibland.

Det här är ett blygt djur, och det är svårt att få reda på mycket om dess beteende. Dess sociala struktur är okänd, men de är ganska ensamma djur.

Kommunikationen mellan tröglorier sker genom doftmarkeringar, likt hur hanar markerar sitt revir.

Liksom andra primater är tröglorier helt beroende av sina föräldrar, och de skapar starka band med dem. Lorierna är allätare och tvekar inte att äta frukt eller smådjur.

Den utrotningshotade tröglorien sitter i ett träd.

I fara för att bli utrotade

Flera arter av tröglorier riskerar utrotning. Fem av de åtta giltiga arterna är antingen sårbara eller i fara enligt IUCN:s röda lista. I Kina kan de till och med försvinna helt om vi inte är försiktiga.

 

Det största hotet mot dessa djur är fragmenteringen av deras livsmiljö på grund av problematiska orsaker som produktion av palmolja, men de är också ett av djuren som hotas av övningar i orientalisk medicin.

Tjuvskytte är också en av orsakerna till deras försvinnande, och det har till och med blivit trendigt att använda dem i turistaktiviteter, likt det som händer när folk tar selfies med tröglorier.

Thorn, J. S., Nijman, V., Smith, D., & Nekaris, K. A. I. (2009). Ecological niche modelling as a technique for assessing threats and setting conservation priorities for Asian slow lorises (Primates: Nycticebus). Diversity and Distributions15(2), 289-298.