Beteenden och kännetecken hos dvärgmarkattor

31 juli, 2019
Dvärgmarkattorna är de minsta primaterna i Afrika. Det finns bara två arter av denna apa och de finns i Centralafrika.

Det finns många intressanta kännetecken hos dvärgmarkattor, men det är inte alla som känner till dem. De som finns i Europa faller dessvärre fortfarande offer för illegal smuggling.

Dvärgmarkattor och deras egenskaper

Det finns två olika typer av dvärgmarkattor och de kommer från släktet Miopitchecus. Dessa apor lever i Centralafrika. Det finns två typer: den södra och den norra dvärgmarkattan.

De båda små primaterna väger strax under 1 kg och blir 40 cm långa. Detta gör den till den minsta apan i Afrika. Det finns dock flera silkesapor i Sydamerika som är betydligt mindre.

De påminner om vanliga markattor, men är betydligt mindre. Markattorna kan väga mellan 6-8 gånger mer än denna lilla afrikanska primat. Den har en brunaktig päls med gröna inslag, speciellt vid ryggen och huvudet.

Dess apor saknar päls i ansiktet, vilket gör det enkelt att se deras ansiktsuttryck.

Den norra varianten har en rosaaktig hud vid ansiktet, medan huden
och öronen på den södra varianten är svarta.

Kännetecken hos dvärgmarkattor

Ungarna föds efter fem månader. Bara sex veckor efter födseln kan ungarna äta fast föda. Det är vanligt att primaterna bara får en avkomma och honorna är kända för att ta väl hand om sina ungar.

Dessa djur kan leva 20-30 år, speciellt om de lever i fångenskap.

Beteende och kännetecken hos dvärgmarkattor

Dvärgmarkattorna lever i grupper om 100 individer. Alla dessa individer sover oftast tillsammans uppe i träden.

Under dagen delar de dock upp sig då de ska ut och leta efter föda. De undviker då konflikter rörande den mat som de stöter på.

Grupperna har många hanar och honor. Det är en art som saknar territoriellt beteende och som använder ett stort antal vokaler för att kommunicera. Det finns dock andra apor som har en större repertoar.

Dvärgmarkattor är allätare, vilket innebär att de äter frukt och frön, men även vattenväxter, ägg, insekter samt ryggradslösa djur. De äter även små gnagare och fåglar, men inte lika ofta.

Båda arterna lever i träd, men den södra verkar tillbringa mer tid på marken än den norra. Forskarna tror att detta har att göra med skillnader när det kommer till resurser i varje arts ekosystem.

Apa som sitter på gren.

Dvärgmarkattornas naturliga hemvist

Det finns även andra intressanta kännetecken hos dvärgmarkattor. De är primater som tycker om att vistas i träd. Det är ett daglevande djur som endast lever i skogar och tjocka djungler.

Det är en av de primater som inte har några problem med att bli blöta och har lätt för att simma då den ska söka föda. Dessa apor lever därför ofta i närheten av vatten.

Den norra varianten lever vid kustområdena i Kamerun, Ekvatorialguinea, Gabon och Kongo.

Den södra apan lever i något som kallas Miombo, vilket är en savann med träd i södra Afrika. Man hittar den vid södra delen av Kongofloden och Angola.

Dvärgmarkattorna är inte utrotningshotade, men de är samtidigt inte skyddade mot illegal smuggling. Då de är så små så kan de lätt fångas och säljas i Europa som husdjur.