Husarapans egenskaper: möt denna fascinerande primat

20 november, 2019
Få människor känner till husarapan, men det är en fascinerande art. Lär dig lite mer om den och dess egenskaper här.

Denna art har inte blivit studerad särskilt mycket och lever i några få länder i södra Sahara. Dess utseende och biologi är extremt udda, så därför vill vi berätta lite mer om husarapans egenskaper idag.

Det finns en hel värld av biologisk mångfald inom djurgruppen primater, så det är inte svårt att hitta fascinerande djur som man förmodligen aldrig har hört talas om förut och som inte ens har studerats mycket.

En av de mest intressanta av de mer okända afrikanska primaterna är husarapan.

Husarapans egenskaper

Husarapan har, liksom många däggdjur, en hög grad av könsdimorfism. För det första så är hanar mycket större än honor, i vissa fall dubbelt så stora.

Vuxna hanar är i genomsnitt 12,4 kilo i vikt och 71 cm långa, medan honor i genomsnitt bara är 6,5 kilo och i genomsnitt 48 cm långa.

Husarapan har också extremt långa lemmar, särskilt jämfört med andra primater. Den behöver dessa extremiteter för att nå höga hastigheter när den springer och den är faktiskt världens snabbaste primat.

När det gäller dess färger tenderar den att ha en rödaktig rygg och olika nyanser av vitt längs dess framsida. Den har även stora mustascher (hanar) som ger den ett intressant utseende.

Husarapa uppe i ett träd.

Beteende hos husarapan

Husarapan är en primat som är aktiv på dagen och bor på marken. Trots att arten är en bra klättrare ser du vanligtvis medlemmar av den på marken.

Eftersom husarapan är så snabb är dess primära flyktrespons att springa. Att vara den snabbaste primaten har bidragit till att ge husarapan ett halt rykte, och den kan till och med komma undan rovdjur som geparder.

Grupper av husarapor består vanligtvis av cirka 20-50 individer. De tenderar att ströva inom ett utrymme på ungefär 32 kvadratkilometer.

En grupp husarapor involverar vanligtvis en hane och många honor. Under parningssäsongen kommer dock fler hanar med i gruppen. Men det finns också grupper med flera hanar.

Denna primat är allätare och förlitar sig mycket på akaciaträdet. Den kan äta nästan vilken del som helst av trädet, vilket gör det till en viktig del av dess kost. Men husarapan kan även äta fåglar, leddjur och vissa kaktusarter.

Denna primat har små framtänder. Det betyder att den tenderar att undvika föda som är stor och hård, och istället välja frön och bär när den kan.

En husarapa står vakt på en sten.

Husarapans livsmiljö

Denna primat bor i torra områden långt från djungeln. Den lever främst på marken på stora akaciasavanner och i vissa fall halvökenregioner.

Husarapan tenderar att leva runt havsnivån, men det har funnits grupper som lever på runt 2,000 meter över havet.

De specifika länder som denna primat bebor inkluderar Senegal, Centralafrikanska republiken, Tchad, Tanzania, Sudan, Kongo, Uganda och Kenya.

Det är inte en hotad art och International Union for Conservation of Nature (IUCN) anser den inte vara i fara. Men med det sagt så minskar populationen på grund av förlust av livsmiljöer.

Det är även många som jagar just den här primaten eftersom den äter jordbruksprodukter, och även för att en del människor tror att dess kött kan bota spetälska. Det är givetvis inte sant.

Underarten som bor i Tanzania är den som är mest utsatt för dessa hot. Dess totala population har minskat med ungefär en tredjedel under de senaste decennierna.

Husarapans egenskaper gör den till en fascinerande art, och den är en av de många arter i världen som de flesta människor aldrig ens har hört talas om.

  • Hall, K. R. (1966). Behaviour and ecology of the wild patas monkey, Erythrocebus patas, in Uganda. Journal of Zoology148(1), 15-87.