Logo image
Logo image

Tips för att hjälpa din hund under en värmebölja

3 minuter
Genom att lära dig dessa tips för att ta hand om dina hundar under värmeböljor kan du hjälpa dem att klara sig.
Tips för att hjälpa din hund under en värmebölja
Sebastian Ramirez Ocampo

Granskad och godkänd av Veterinär och zootekniker Sebastian Ramirez Ocampo

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2024

Idag vill vi ge dig några tips för hur du kan hjälpa din hund under en värmebölja.

Precis som för människor gör överdriven värme att hundar mår dåligt. Om de inte får tillräckligt med vatten eller omhändertagande kan de till och med dö av vad som kallas värmeslag. Nedan ska vi gå igenom detaljerna för detta problem.

4 tips för att hjälpa din hund under en värmebölja

Värmeböljor blir allt vanligare och de påverkar alla levande arter, inklusive jorden själv. Om du har husdjur kan du notera dessa tips för att hjälpa dem att klara sig bättre under värmeböljor.

Some figure

Läs också: Hur bra är det med vattenmelon för hundar?

1. Använd en kylmatta

Med en kylmatta kan ditt husdjur kyla ner sig gradvis och reglera sin kroppstemperatur. Dessa mattor är dessutom vattenavvisande och mycket enkla att rengöra; torka bara av mattan med en fuktig trasa och ett icke-slipande rengöringsmedel. Du bör placera mattan på en sval och lämplig plats.

För att mattan ska fungerar som den ska måste du sköta den på rätt sätt. När du använder den för första gången bör du sprida ut fyllningen med fingrarna så att den blir jämnt fördelad. Kom ihåg att inte utsätta mattan för direkt solljus och att inte använda den i kalla miljöer.

2. Se till att hunden har tillgång till vatten

Detta är ett av de viktigaste tipsen; du bör se till att din hund dricker tillräckligt med vatten hela tiden. Djuret ska ha vatten tillgängligt dygnet runt; detta ska alltid vara färskt och rent.

Använd en vattenfontän eller en automatisk dricksfontän som syresätter vattnet och håller det vid en behaglig temperatur. Detta för att din hund ska känna att den gärna vill gå och dricka av vattnet. Om det står i en skål bör du byta ut det då och då så att det inte blir för varmt.

3. Hjälp din hund att svalka sig

Ett annat sätt att hjälpa din hund att hålla sig sval är att använda en luftkonditionering eller en fläkt som svalkar ner miljön.

Ett annat bra tips är att lägga till ett par isbitar i hundens vatten. Detta är inte skadligt och många hundar gillar verkligen detta. Om ni är någonstans utomhus kan du ge hunden vatten med en flaska och även fukta dess ansikte och kropp.

Du kanske också vill läsa: Hur mycket vatten behöver min hund per dag?

Some figure

4. Om det är en långhårig hund är det dags att klippa den

Med långhåriga hundar är det en bra idé att bada dem ofta och låta klippa deras päls. Tanken är att ge dem en kort klippning för att förhindra att de svettas och blir överhettade.

Men överdriv inte, för om hundens hud är för bar kan den bli bränd av solens strålar och bli skadad.

Sammanfattningsvis

Vi har nu gett dig fyra enkla tips för att hjälpa din hund under en värmebölja. Hundar är mycket känsliga djur och höga temperaturer kan orsaka organsvikt och till och med dödsfall.

Förebygg hälsoproblem och rådfråga din veterinär. De vet vilka andra råd du kan behöva för den specifika vården av just din pälsbeklädda vän.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Affinity petcare. Golpes de calor en mascotas. Cómo evitarlos.
  • Jennifer K. Vanos, Ariane Middel, Michelle N. Poletti & Nancy J. Selover (2018) Evaluating the impact of solar radiation on pediatric heat balance within enclosed, hot vehicles, Temperature, 5:3, 276-292.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.