Massakern av 100 afrikanska elefanter i Botswana

· 18 januari, 2019
Under de senaste tio åren har den afrikanska elefantpopulationen minskats med en tredjedel på grund av tjuvskyttar, som dödar dem för elfenbenet i deras betar.

Elfenbenskriget fortsätter att hota djurlivet i Afrika. En av de värsta tjuvskyttsincidenterna för afrikanska elefanter har bekräftats: nästan 100 döda elefanter i Botswana.

Massakern av 100 afrikanska elefanter

Denna tragiska upptäckt gjordes under en helikoptertur av frivilligorganisationen Elefanter utan gränser. Botswana tros ha den största populationen av afrikanska elefanter i världen.

Att skydda dem från tjuvskyttar är ett av de huvudsakliga målen för många organisationer i Afrika. Men här verkar det som om de förlorat ett stort slag i elfenbenskriget. Man uppskattar att en tredjedel av populationen har dödats under det senaste decenniet.

I regioner som Tanzania är siffrorna ännu mer förödande. Under de senaste fem åren har 60% av elefanterna försvunnit, så pass att det nu finns många elefanter utan betar.

Jägare med gevär

Botswana – elefanternas sista högborg

Folk har sett på detta land som en fristad för elefanterna eftersom det varit hem till nästan 130,000 exemplar, vilket för tillfället är mest i världen.

Attacken mot de nästan 100 elefanterna skedde bara några kilometer från djurreservatet Okavanga Delta Wildlife Sanctuary – ett område som attraherar turister från hela världen. Idag gråter världen på grund av förlusten av dussintals elefanter.

Enligt medlemmar i frivilligorganisationen så använder tjuvskyttarna grovkalibriga vapen. En av de mest tragiska aspekterna av denna massaker är att unga elefanter blir föräldralösa.

Elefanter är mycket sociala djur som baserar sina grupper runt matriarkerMatriarken leder hjorden, och förlusten av henne kan ha en förödande kedjeeffekt. De nästan 100 elefanter som dödades var huvudsakligen över 35 år gamla. Deras kroppar lämnades för att ruttna i den afrikanska solen, medan betarna brutalt slets ut.

Elefant med unge

Jakt av afrikanska elefanter

Enligt personer i frivilligorganisationen så har denna trend observerats under flera månader. De registrerar för tillfället dubbla mängder djur dödade av tjuvskyttar än i andra delar av Afrika. Miljöaktivister säger att detta är för att regeringen stört den enade fronten mot tjuvskyttarna.

Elfenben fortsätter att vara en stor marknad. I Kina använder folk fortfarande elfenben för att skapa många lyxprodukter. Som ett resultat kan priset för ett kilo nå över 8,000 kronor. Betarna hos en stor hane kan väga upp till 30 kilo.

För att förstå hur farliga dessa siffror är, måste man komma ihåg att elefantpopulationen låg på över en miljon för bara 30 år sedan. Det är därför ansträngningar för att skydda denna art måste dubbleras i länder som Botswana.

Den afrikanska elefanten är ett av de sista exemplaren av megafauna på planeten, och den lever endast på den afrikanska savannen. Människor har redan utrotat stora växtägare på de flesta kontinenter. Men även om de fortfarande finns i Afrika, är deras existens hotad på grund av mänsklighetens girighet.

Said, M. Y., Chunge, R. N., Craig, G. C., Thouless, C. R., Barnes, R. F. W., & Dublin, H. T. (1995). African elephant database 1995. IUCN, Gland (Suiza). Species Survival Commission.