Logo image
Logo image

Är det en bra idé att ge yoghurt till din hund?

4 minuter
Yoghurt har många hälsofördelar för oss, men hur tillrådligt är det att ge yoghurt till din hund? Lär dig om riskerna och även vilka fördelar som finns.
Är det en bra idé att ge yoghurt till din hund?
Senaste uppdateringen: 14 april, 2024

Yoghurt är ett mjölkderivat som har stora näringsmässiga fördelar för människor, och därför är inte konstigt om du undrar om du också kan ge det till dina husdjur. Nedan ska vi titta närmare på huruvida det är en bra idé att ge yoghurt till din hund.

Inte alla livsmedel som vi äter dagligen är lämpliga för våra trogna vänner. Så det är alltid en bra idé att lära sig lite mer om huruvida vi kan ge dem vissa typer av mat som vi vanligtvis äter.

Det är mycket troligt att din hund inte kommer att motstå att äta en portion yoghurt eftersom det är en ny upplevelse för dess gom. Du måste dock komma ihåg att hundars matsmältningssystem inte är detsamma som vårt. Därför är det riskfyllt att ge dem mat utan att tänka på konsekvenserna. Fortsätt läsa den här artikeln och ta reda på om det är bra att ge yoghurt till din hund.

Vad är yoghurt?

Yoghurt är en produkt som framställs genom fermentering av mjölk. Denna process skapas av bakterierna Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus, vars roll är att omvandla mjölksocker (laktos) till mjölksyra. Detta gör att den får ett krämigare utseende och den syrliga smak som är karakteristisk för detta livsmedel.

Some figure

Tekniskt sett kan en fermenterad mjölkprodukt bara kallas yoghurt om den innehåller minst 10 miljoner bakteriekolonier per gram. Även om det kan verka konstigt utgör dessa mikroorganismer ingen hälsorisk. De är en normal del av tarmfloran hos olika djur och hjälper till att absorbera näringsämnen.

Kan min hund äta yoghurt?

Hundar kan äta yoghurt, men bara under vissa förutsättningar. Detta livsmedel innehåller en liten mängd laktos, vilket är en komponent som finns i alla mejeriprodukter och deras derivat. Problemet är att de flesta vuxna hundar är laktosintoleranta. På grund av detta smälter deras kroppar inte detta livsmedel väl och det kan således orsaka förödelse i deras tarmar.

Laktas är ett enzym som ansvarar för att bryta ned laktos och använda sig av dess näringsmässiga bidrag. Hur motsägelsefullt det än kan verka finns denna molekyl hos valpar, dock minskar den mer och mer när de växer och mognar. Detta gör att de blir laktosintoleranta vid en viss ålder.

Läs också: Komjölk är inte bra för hundvalpar eller kattungar

Some figure

Även om yoghurt har flera hälsofördelar för hundar, gäller detta inte alla sorter och alla hundar. På grund av detta bör du granska följande punkter för att avgöra huruvida just ditt husdjur kan äta detta livsmedel:

  • Hundens ålder. Som vi nämnt så är yngre hundar lite mer toleranta mot laktos. Därför är det bättre att ge dem yoghurt när de fortfarande är unga.
  • Förekomsten av allergier. Även om det inte är så vanligt finns det en möjlighet att din hund kan vara allergisk mot yoghurt. Detta innebär inte bara matsmältningsproblem, utan även inflammation, fjällning eller klåda. Det finns inga tester för att ta reda på vilken typ av mat som hundar är intoleranta mot, men om de har någon typ av allergi är det mer troligt att de också är mottagliga för andra.

Fördelar

Om din hund kan konsumera yoghurt kan det ha flera fördelar för dess hälsa. Yoghurt innehåller inte bara mikroorganismer som hjälper matsmältningen, utan ger också lättabsorberade fetter, kalcium, proteiner, vitaminer och mineraler. Tack vare detta skulle det kunna vara ett perfekt tillskott för din hund.

Inte alla kommersiella yoghurtsorter är lämpliga

De flesta kommersiella yoghurtprodukter innehåller en stor mängd naturligt eller konstgjort socker, vilket är ganska skadligt för hundar. Om du vill ge din hund denna typ av mat bör du därför försöka hitta en naturlig variant som inte innehåller smakämnen eller fruktbitar.

Hur mycket yoghurt kan jag ge min hund?

Det finns ingen exakt mängd yoghurt som bör ges till hundar, eftersom det är ett ovanligt livsmedel i deras kost. Det är dock bäst att inte överskrida tre portioner per vecka. Kom ihåg att denna produkt en viss bakteriekultur och en viss mängd fett. Så ge inte alltför mycket youghut till din hund för att undvika att orsaka näringsproblem för ditt husdjur.

Läs också: Kan hundar dricka mjölk?

Försiktighetsåtgärder att ta hänsyn till

Som vi nämner ovan är laktosintolerans något som bör behandlas med extrem försiktighet. Annars kan hunden få flatulens, diarré och kräkningar. Även om dessa till en början inte är särskilt märkbara, kan allvarliga hälsokomplikationer uppstå om du get yoghurt till din hund under en längre tid.

Some figure

Det är också viktigt att detta livsmedel inte blir en regelbunden del av din hunds kost. Tänk på att ett överskott av fett eller socker kan leda till diabetes och även pankreatit. Därför är det bäst att se yoghurt som en sorts godis som du ger någon enstaka gång, och inte som vanlig mat.

Eventuella reaktioner eller konstigt beteende som uppstår efter intag av yoghurt bör kontrolleras av en veterinär. Troligtvis utgör det inte någon hälsorisk för hunden, men det är bäst att vara säker. När du introducerar ett nytt element i ditt husdjurs diet, var uppmärksam på dess beteende och tveka inte att konsultera en veterinär om du märker av några negativa effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jovanović, M., Zlatanović, S., Micić, D., Bacić, D., Mitić-Ćulafić, D., Đuriš, M., & Gorjanović, S. (2021). Functionality and Palatability of Yogurt Produced Using Beetroot Pomace Flour Granulated with Lactic Acid Bacteria. Foods, 10(8), 1696.
  • Babio, N., Mena-Sánchez, G., & Salas-Salvadó, J. (2017). Más allá del valor nutricional del yogur:¿ un indicador de la calidad de la dieta?. Nutrición Hospitalaria, 34, 26-30.
  • Ripley, K. (2015). Can Dogs Eat Yogurt?. Recuperado el 21 de febrero de 2022, disponible en: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-yogurt/
  • Hennet, P. (2006). Nutrición y salud oral en el perro. Enciclopedia de la Nutrición Clínica Canina; Pibot, P., Biourge, V., Elliot, DA, Eds, 413-418.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.