Rostgumpad chachalaca: En tropisk fågel

Rostgumpad chachalaca är en tropisk fågel endemisk till Columbia, Venezuela och Trinidad och Tobago. Den har diskreta fjädrar och en stark röst. Denna art bidrar till spridning av frön och anses därför vara en viktig deltagare i skogsförnyelse.
 

Rostgumpad chachalaca (Ortalis ruficauda) är en tropisk fågel inom ordningen hönsfåglar. Denna art är medlem i en forntida grupp fåglar av familjen Cracidae, som inkluderar 50 arter och är släkt med storfothöns. Storfothöns är kända för att gräva ner sina ägg istället för att ruva dem.

Den rostgumpade chachalacan lever bara på den amerikanska kontinenten. Den är endemisk till neotropiska regioner, inklusive nordöstra Colombia och norra Venezuela. Du kan också hitta denna intressanta art på öarna Trinidad och Tobago, där den är en av landets två nationalfåglar.

Livsmiljö

Man kan hitta den rostgumpade chachalacan bland lövskog, galleriskog och dungar i de nedre, torrare delarna av nordöstra Colombia, norra Venezuela och Trinidad och Tobago, som vi nämnde tidigare.

I Venezuela bor denna fågel i allmänhet inte djupt inne i de fuktiga regnskogarna. Istället föredrar den buskar, tjocka häckar och låga skogar som finns i de torraste delarna av tropikerna.

Fysiska egenskaper

När det gäller dess storlek och utseende liknar denna fågel höns och fasaner. Den har ett litet huvud, lång hals och en kropp med stora, starka ben och en stjärt som är relativt lång. Dessutom avger den ett lågt, klingande läte.

 

Denna art har en opak och diskret fjäderskrud. De dominerande färgerna är grå, brun och svart, vilket hjälper fågeln att dölja sig både bland grenar och på marken. Honor har också en mörkbrun morfologi, där en del av kroppen är ljusbrun.

Chachalaca hona sitter i träd.

Beteende hos rostgumpad chachalaca

Chachalacas är till stor del dagaktiva fåglar. De är mest aktiva under de tidiga timmarna före gryningen, en tid som de spenderar med att sjunga.

Denna fågel föredrar att bygga sitt bo i träd. För det mesta äter den frukt och gräs, men den äter också mjuka frukter, frön, blommor, gröna groddar och löv. Tack vare dess matvana är denna fågel en utmärkt spridare av frön. Därför är den mycket viktig när vi pratar om förnyelse av skogar.

Nyligen genomförda studier har kategoriserat rostgumpad chachalaca som en fågel som är avgörande för att bevara skogen. Dessutom är det en social art och tenderar att samlas i grupper på 4 till 10 fåglar för att leta mat.

Den här fågeln har för vana att vila under de hetaste timmarna på dagen. Naturligtvis är viloplatsen alltid uppe i ett skyddat träd. Den badar också i damm, vilket experter tror hjälper den att hantera externa parasiter. Det kan emellertid också vara en del av fågeldansen när den uppvaktar en potentiell partner.

 

Fortplantning

Det är värt att påpeka att denna fågel är monogam, vilket betyder att den bildar par för livet. Dessutom brukar den bo i träd, och både hanar och honor deltar i bobygget. Under reproduktionsperioden kan dessa fåglar vara mycket territoriella.

I allmänhet lägger en hona två vita ägg som hon ruvar på egen hand. Ungarna föds med en omedelbar klätterinstinkt och söker skydd i det trädet de bor i. Bara några dagar efter kläckning utvecklar de förmågan att flyga.

Chachalaca hane dansar för en hona.

Rostgumpad chachalaca: läte

Många chachalaca-arter låter extremt mycket. De har en välutvecklad luftstrupe som gör att dess läte kan höras i mer än en kilometer. I allmänhet sjunger flockar av rostgumpade chacalacas tillsammans som en kör. Deras sånger domineras av en mängd galande, kvitter och kvackande läten.

Bevarande av arten

Traditionellt har medlemmar av familjen Cracidae blivit jagade på landsbyarna i den neotropiska regionen. Detta beror på deras stora storlek i jämförelse med andra skogsfåglar. Samtidigt påverkar den kontinuerliga avskogningen fågelns naturliga livsmiljö, och också den accelererade minskningen av lokala Cracidae-populationer i hela Latinamerika.

En faktor som kan gynna bevarandet av denna art är det faktum att den är en viktig art för ekoturismen.

 
  • Rufous-vented Chachalaca (Ortalis ruficauda), In Neotropical Birds Online (T. S. Schulenberg, Editor). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. retrieved from Neotropical Birds Online: https://neotropical.birds.cornell.edu/Species-Account/nb/species/ruvcha1
  • BirdLife International (2020) Species factsheetOrtalis ruficauda. Downloaded from http://www.birdlife.org on 14/02/2020.
  • Restall, R., Rodner, C. y Lentino, M. (2006). Birds of Northern South America. EE.UU.: Yale University Press.
  • Brooks D. y Fuller R. (2006). Biología y Conservación de Crácidos . En Conserving Cracids: the most Threatened Family of Birds in the Americas (pp. 11-26). Houston, tx: Misc. Publ. Houston Mus. Nat. Sci., N.o 6.
  • Mieres-Bastidas, L., Gómez, A.,  Araujo-Quintero, A., Angulo-Pérez, M., Salazar, L., Canelones-David, K.,Pérez-Pérez, A. (2016). Estado de conservación de aves y mamíferos en agrosistemas de la cuenca del río Las Marías, estado Portuguesa, Venezuela. Avances de Investigación en Medicina Veterinaria y Producción Animal. 131.