Gul kardinaltangara: en söt och melodisk sångare

28 juli, 2019
Gul kardinaltangara är en av de fåglar som inte går obemärkt förbi, och detta har blivit ett problem för denna numer sällsynta fågelart.

Gul kardinaltangara (Gubernatrix cristata) har ett problem, och det härrör från dess vackra sång och iögonfallande färg. Dessa egenskaper gör detta djur till en av de mest eftertraktade burfåglarna bland fågelälskare.

Det är dock faktiskt olagligt att äga ett exemplar. Denna fågels antal har minskat under de senaste decennierna, vilket tyvärr betyder att den nu anses vara en allvarligt hotad art.

Att titta på dem i naturen är spektakulärt, men observationer blir mer och mer sällsynta i dessa dagar.

Gul kardinaltangara: stilig och raffinerad

Tyvärr är det en ”perfekt” fågel att hålla i en bur eftersom den bara är 20 cm lång. Detta är ytterligare en anledning till att den är en av de mest eftertraktade fåglarna i världen.

Hanens fjädrar har en gul färg med grönaktiga inslag och svarta penselliknande drag. Det som är mest uppmärksammat med hanens utseende är dock hans slående svarta tofs.

Honor visar inte leka levande färger, utan mer milda, vilket ofta är fallet i fågelvärlden. De har nyanser av grått och svart, men är av samma storlek och har en liknande konformad näbb.

Den gula kardinaltangaran har en karaktäristisk tofs som lyfter eller sänker sig beroende på fågelns humör. Dessutom använder hanarna den för att locka honorna under fågeldansen.

När fågeln flyger håller den sin tofs i ett lågt läge för att förbättra aerodynamiken. På samma sätt sänks den när de känner sig hotade. Det är tydligt att tofsen är en indikator på fågelns sinnesstämning.

Gul kardinaltangara med sin ståtliga tofs.

Gul kardinaltangara och dess livsmiljö

Fram till för några decennier sedan var det vanligt att hitta gul kardinaltangara i stora delar av Brasilien, Uruguay, Paraguay och Argentina.

Men med massiv okontrollerad infångning har befolkningen minskat till små områden i södra Brasilien, norra Argentina och en del av Uruguay.

De områden som den här lilla fågeln gillar mest är de öppna skogarna och savannerna. Dess outtröttliga sökande efter mat gör att den håller sig mycket på marken. Det vanligaste är dock att hitta den på träd och buskar.

Den här lilla fågeln är alltid vaken och letar ständigt efter något att fylla magen med.

Föda och fortplantning

Även om de har en mycket varierad kost består den mest av frön, insekter och larver. Liksom de flesta småfåglar är de mycket opportunistiska. De brukar frekvent besöka vägar och parker för att få mat.

Men detta stör ingen, eftersom den förgyller alla ögonblick med sin melodiska sång.

Den gula kardinaltangaran täcker stora områden när den letar efter mat. Denna livfullhet är vad som gör att den verkligen lider mycket när den fångas. Det är definitivt inte en fågel som kan tolerera livet i en bur väldigt bra.

Gul kardinaltangara i träd

Kardinaltangarans reproduktionscykel är en mycket skör affär. Fågeln behöver en lugn och lämplig plats för att lyckas med den. Om miljön är ideal kan honan lägga två till fyra ägg av en vacker grönaktig färg, randiga med svarta fläckar.

Vad framtiden håller för den gula kardinaltangaran

Bekämpningsmedel och ökade odlingsområden på platser där kardinaltangaran brukade bo har dessvärre lett till att det nu finns bra mycket färre exemplar av denna unika art.

Fågeln är för närvarande skyddad för att försöka få tillbaka den i områden där dessa sångfåglar inte längre ses.

Det är olagligt att fånga denna fågel i hela Sydamerika, men återhämtningen är långsammare än väntat. Det är en art som behöver flera specifika omständigheter för att fortplanta sig framgångsrikt.

Endast tiden kommer att visa om denna lilla tättingfågel kommer återfå den befolkning som den hade för mer än 30 år sedan. Detta är något som säkert alla fågelskådare längtar efter.

Bildkälla |