Pungdjuret quokka är världens gladaste djur

15 november, 2019
Quokkan är en art av känguru som har stämplats som "sårbar" av IUCN. Den är även berömd för sitt konstanta leende och kallas därför för "världens gladaste djur".

Pungdjuret quokka kallas för ”världens gladaste djur” eftersom den har ett konstant leende på läpparna. Men trots sin framgång vet gemena man väldigt lite om detta fascinerande djur.

Pungdjuret quokka

Denna lilla känguru har det vetenskapliga namnet Setonix brachyurus. Det är ett pungdjur från familjen Macropodiae (kängurudjur) och ordningen Diprotodontia.

Djur från denna ordning är pungdjur från Oceanien, och de kommer i form av många olika arter. Du har förmodligen hört talas om kängurur, koalabjörnar samt den lilla och otroligt gulliga dvärgpungsovaren.

Ett av kännetecknen hos denna ordning är de framåtvända framtänderna. Denna ordning är över 23 miljoner år gammal, och man kan se hur den utvecklats för att anpassa sig till många olika förändringar.

Quokkans historia

Det första skriftliga omnämnandet av denna art kommer från år 1658. Någon beskrev den som ”liknande en palmmård, men brun”.

Några decennier senare fick en annan person syn på en och beskrev den som ”en typ av råtta lika stor som en katt”.

Även om vi nu kallar den för quokka så hade aboriginerna många olika namn för den. De är för många för att lista, men inkluderar quak-a och kwoka. Dessa inspirerade givetvis det engelska namnet.

En leende quokka

När det kommer till klassificering så tillhör de genuset Setonix. Ordet kommer från latin, där ”seta” betyder ”sugga” och ”onix” betyder ”klo”. Brachyurus kommer från grekiskan och står för ”kort” och ”svans”.

Experter tror att quokkan avvek från de andra vallabyerna ganska nyligen, även om de inte har många drag gemensamt.

Generella kännetecken

Quokkan är liten, ungefär som en huskatt. Den har kort, tjock och brunaktig päls med fläckar av ljusare färger. Deras nosar har ingen päls runt sig och de har små öron. Svansarna är långa och kan bli mellan 10 och 30 cm långa.

Viktmässigt väger de generellt mellan 2,7 och 4 kg. På höjden kan de bli 40-53 centimeter inklusive huvudet, och fötterna kan växa till nästan 13 cm.

Det finns en viss mån av könsdimorfism hos denna art eftersom hanarna tenderar att bli lite längre och tyngre än honorna. De blir i snitt 1,5 cm längre och runt 1 kg tyngre.

Quokkas på marken

När det kommer till matvanor är quokkan primärt en växtätare. Blad och stjälkar är två av deras favoritlivsmedel, men kosten kan variera mycket beroende på område och årstid.

Vi bör nämna att quokkan är ett nattligt djur som lever i östra Australien. Mer specifikt är den hemmahörande i den sydöstra delen av landet, inklusive Rottness och Bald.

I dagsläget verkar det inte finnas några underarter.

När det kommer till livslängd tenderar de att bli runt tio år i det vilda och upp till fjorton i fångenskap.

Bevaring av pungdjuret quokka

1996 lades quokkan till på listan över djur som är sällsynta eller nära utrotning, och det av flera anledningar. Deras livsmiljö har t.ex. krymp mycket, vilket lett till att antalen sjunkit år för år.

Förlusten av sin livsmiljö och brist på mat är stora problem som lett till lokal utrotning på vissa håll.

2013 påbörjade Australien en plan för att hjälpa arten att återhämta sig. Den tar tag i flera av riskfaktorerna, inklusive rovdjur som rävar och vildkatter, klimatförändringar, förlust av livsmiljö samt sjukdomar.

I dagsläget fortsätter dess antal att sjunka, och man uppskattar att det finns 7,500-15,000 vuxna exemplar. IUCN har klassat quokkan som en ”sårbar art”.

Men trots alla dessa svårigheter har pungdjuret quokka alltid ett leende på läpparna, och många är vi som ler tillbaka. Nu måste mänskligheten bara säkerställa dess överlevnad.