Den fantastiska fjällräven: ett socialt men revirbenäget djur

4 november, 2019
Den fantastiska fjällräven tillhör familjen Canidae och är känd för sin vita päls och stora svans, som hjälper den att bibehålla kroppstemperaturen under den hårda vintern.

Den fantastiska fjällräven är ett litet däggdjur som tillhör familjen Canidae, eller hunddjur, och lever i de nordligaste delarna av världen. I denna artikel ska vi berätta lite mer om detta fascinerande djur.

Utbredning och livsmiljö

Fjällräven lever på tundran i Nordamerika, Europa och Asien. Den kan hittas på Grönland, Island (där den är hemmahörande), Alaska, Kanada och Berings hav.

Den föredrar snöiga områden nära Nordpolen, men vistas även i boreala skogar upp till 3200 meter över havet.

Fysiska kännetecken hos den fantastiska fjällräven

Ett av djurets huvudsakliga drag är dess vita päls. Den kan dock faktiskt variera i färg beroende på årstiden, och blir grå- eller brunaktig på sommaren. När det blir varmare blir pälsen dessutom kortare.

Under vintern hjälper den tjocka pälsen djuret att överleva i väldigt långa temperaturer (-50°C) samt at smälta in i omgivningen. Den har även utvecklats till att ha hud över trampdynorna.

Svansen bibehåller värmen hos fjällräven

Dess stora svans kan viras runt kroppen för att bibehålla kroppstemperaturen när den sover, och dess små öron minskar värmeförlusten.

Det leder dock till att den hör sämre än andra rävar och hundar. Trots det kan den upptäcka byten som rör sig under djup snö.

Detta är en liten räv, mindre än 55 cm lång och under 4,5 kg i snitt. Honorna är något mindre än hanarna.

Fortplantning och beteende

Parningen äger rum i mars eftersom det då finns fler gnagare och fåglar att äta (beroende på var räven är). Honorna föder runt 14 ungar i maj, och på sommaren ansvarar både honor och hanar för att ta hand om dem.

På grund av väderförhållandena på vintern är andelen ungar som dör väldigt hög. De måste stanna nära modern för att få värme och är väldigt sårbara för attacker från rovdjur.

Fjällräven sitter i snön

När valparna är unga lever hela familjen i högt belägna grottor. Dessa består av ett komplext nätverk av tunnlar som breder ut sig på stora områden med flera ingångar som vetter mot solen.

Deras huvudsakliga byte är lämlar, men de kan även äta småfåglar, däggdjur, ägg och till och med sälungar. De äter även kadaver som lämnats av isbjörnar, och hittar de inte kött kan de äta sjögräs och bär.

Den fantastiska fjällräven är aktiv året runt och går inte i ide. De är på ständig jakt efter mat, men utgör själva ett byte för fjälluggla och varg.

Den fantastiska fjällräven är en social varelse

Fjällrävar är ganska sociala djur som inte ödslar energi på att isolera sig. De har även lätt för att anpassa sig till människors närvaro och är inte särskilt blyga. Detta har dessvärre lett till att de är lätta att jaga.

Deras antal har sjunkit avsevärt på senare år, och tråkigt nog finns det fortfarande hjärtlösa individer som skapar och köper kläder med dess päls.

Den är inte utrotningshotad, men det finns oro om att den kan bli det.

  • Norén, K., Carmichael, L., Dalén, L., Hersteinsson, P., Samelius, G., Fuglei, E., … Angerbjörn, A. (2011). Arctic fox Vulpes lagopus population structure: Circumpolar patterns and processes. Oikos. https://doi.org/10.1111/j.1600-0706.2010.18766.x