Den rosa amazondelfinen: ett fascinerande djur

Färgen kan variera något beroende på vilken typ av vatten som de lever i. Denna art är inte lika vänlig som den som lever i haven, och de tenderar att vara rädda för människan och saker som de inte sett förut.
 

Den rosa amazondelfinen är ett fantastiskt och fascinerande djur som har inspirerat många myter och legender. Den är en av de få djur i cetacea-familjen som lever i floder, och färgen är definitivt det som gör att den står ut. I den här artikeln kommer du att få lära dig om detta fantastiska djur.

Egenskaper hos den rosa amazondelfinen

Den rosa amazondelfinen går också under namnet ”boto” och ”bufeo”. Det finns en stor skillnad mellan hanarna och honorna: honorna kan vara 50% kortare och lättare än hanarna.

Den egenskap som står ut mest är den rosa färgen, som kommer i olika nyanser. De är gråa när de föds och under sin ungdom, men byter färg då de når vuxen ålder. Hanarna är dessutom mer rosa än honorna. Allt detta beror dock på temperaturen och var de lever.

Den rosa amazondelfinen har lång nos med vassa tänder för att jaga byten. Den kommer upp till ytan då och då för att andas, och när den gör det sprutar den ut vatten från sitt blåshål.

Rosa amazondelfin i vattnet.

Naturlig hemvist och föda

Denna art lever i Sydamerikas sötvatten, som exempelvis floderna Tapajós, Madeira, Xingú och Orinoco. De föredrar mindre floder. Beroende på vilken säsong det rör sig om så kan de dessutom söka sig in mot översvämmade skogar under regnsäsongen.

 

Hanarna söker sig till huvudfloderna då vattnet står högt. Honorna och avkomman stannar dock i de översvämmade områdena eftersom vattnet där är lugnare, vilket gör det enklare för dem att vila och hitta mat.

Födan består av olika typer av djur som pirayor och havsabborre. Formen på nosen tillsammans med deras korta nos gör det svårt för dem att fånga sköldpaddor och humrar. De jagar tidigt på morgonen och på eftermiddagen eftersom det då är lättare att fånga fisk.

Rosa amazondelfin som tittar upp.

Fortplantning och hemvist

Den rosa amazondelfinen håller sig oftast för sig själv, men när den befinner sig i grupp kommer den inte att ”acceptera” fler än 4 delfiner. Grupperna består oftast av en mor och hennes avkomma.

Denna delfin är också mindre social än den som lever i havet, och generellt skygg när det gäller både människor och sådant som den inte är bekant med sedan tidigare. De simmar långsamt, är svåra att träna och har hög dödlighet när de befinner sig i fångenskap.

Honorna når könsmognad när de är sex år gamla, medan det tar några år till för hanarna. Parningsperioden förekommer under torrsäsongen och delfinen har en dräktighet på elva månader. Avkomman stannar med modern under ett år, och dessa honor blir fertila igen två år efter att ha fött.

 

Legenden med den rosa delfinen

Många olika kulturer i Amazonas har myter om dessa delfiner. En av dessa myter säger att det finns en själ från en person som har drunknat inom dessa delfiner.

En annan myt säger att de förvandlas till män och förför kvinnor vid fullmåne för att föröka sig. Befolkningen i dessa områden säger till unga flickor att vara försiktiga om de ser en man som är klädd i vitt eftersom detta kan vara en av dessa delfiner.