Logo image
Logo image

9 roliga fakta om den nattaktiva katten

4 minuter
Den nattaktiva katten kännetecknas inte bara av oregelbundna sömnmönster. Läs mer om några märkliga beteenden hos dessa kattdjur.
9 roliga fakta om den nattaktiva katten
Senaste uppdateringen: 17 mars, 2024

Om du har katter är det troligt att du har haft problem med att få dem att sova om nätterna. Detta hänger samman med deras förkärlek för det nattaktiva livet, alltså att de föredrar att utföra sina aktiviteter i mörkret snarare än under dagen. Lär dig allt om den nattaktiva katten i den här artikeln.

Detta beteende är nära förknippat med deras vilda natur, så det är ibland svårt att hantera. Domesticeringsprocessen har naturligtvis gett dem förmågan att anpassa sig till det mänskliga schemat, men detta beror också mycket på varje enskild katt. Om du vill lära dig några kuriosa om beteende hos den nattaktiva katten, fortsätt läsa!

Några fakta om den nattaktiva katten

Även om katter länge har varit en del av människans liv, behåller de fortfarande vissa instinkter och egenskaper som en påminnelse från om deras vilda förfädrar. Därför är det inte förvånande att deras sömnmönster kan uppvisa vissa kontraster. Lär dig några av de mest intressanta egenskaperna hos den nattaktiva katten nedan.

1. De är inte så nattaktiva som de verkar

Huskatter kommer från en släkt med karaktären av att vara crepuskulära Det innebär att de huvudsakligen var aktiva under timmarna vid gryning och skymning. Denna mångsidighet gör att de kan hålla sig vakna en del av dagen och samexistera med sina ägare Det är också det som gör att de har lättare för att vara aktiva under natten.

2. De utnyttjade mörkret för att jaga sina byten

En av anledningarna till att katternas förfäder hade dessa egenskaper var att mörkret gjorde det lättare för dem att fånga sina byten. Detta gjorde att de kunde använda den svaga belysningen till sin fördel och förbättra sina jaktframgångar.

3. De kan ändra sina scheman

Som vi nämner ovan så tenderar inte alla katter att uppvisa nattligt beteende, eftersom vissa har anpassat sig för att leva med sina ägares scheman. Detta är endast möjligt eftersom tamkatter i naturen också anpassade sig till aktivitetsmönstret hos sina byten. Tack vare detta kan nattaktiva katter fortfarande tränas för att förbättra sina vanor och undvika sömnlösa nätter.

4. Katter är anpassade för natten

Även om de kan anpassa sitt aktivitetsmönster till nästan vilket schema som helst, har kattens biologi stora anpassningar som gör att den passar för ett nattligt liv. Till exempel har deras ögon en viss uppsättning med celler (tapetum lucidum) som reflekterar ljus och gör att de kan se bättre i mörker. Det är faktiskt anledningen till att deras ögon lyser om en ljusstråle riktas direkt in i deras ögon.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Veterinärtips för ansvarsfull adoption av hundar och katter

Por qué brillan en la oscuridad los ojos de los gatos
5. Vissa vildkatter är nattaktiva

På grund av vissa ägares oansvarighet har det i olika delar av världen bildats populationer av nattaktiva vildkatter som lever ensamma utomhus i det vilda. Dessa grupper bildas emellertid av övergivna tamkatter, så de är inte helt vilda. De är dock så nära man kan komma en “vild” levande släktlinje.

6. Katter sover 16 timmar per dygn

En av de viktigaste aspekterna av kattens sömncykel är att den i genomsnitt sover ca 16 timmar per dygn. Men som du säkert har märkt så sover de inte under mycket långa perioder som människor gör. I stället tar de sina sovstunder i små omgångar på ca 4 timmar, fördelade över hela dygnet. Tack vare detta sömnmönster kan katter enkelt ändra sina scheman.

7. Deras nattliga beteende beror inte alltid på deras vanor

Något som är viktigt att veta är att en katts nattliga vanor inte alltid beror på ett beteendeproblem. I vissa fall kan värk, smärta, obehag och olika sjukdomar göra att en katt inte sover så bra. Så innan du försöker ändra din katts beteende, kontakta en veterinär för att utesluta eventuella hälsoproblem.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: När kan man skilja kattungarna från mamman?

Some figure

8. Den nattaktiva katten behåller sina vanor så länge den upplever fördelar med det

Det går att träna en nattaktiv katt till att hålla sina ägares dagliga schema om den upplever vissa fördelar med det. Om matte och husse till exempel skämmer bort den eller ger den en belöning för att hålla den tyst varje gång den vaknar, kommer katten att börja upprepa handlingen för att fortsätta få fördelarna.

Detta innebär att om du vill ett beteende måste du börja ignorera kattens handlingar och gamla beteende så att den förstår att den inte kommer att gynnas av dem.

9. Den nattaktiva katten kan bli väldigt kinkig

Om du har haft katter någon gång har du förmodligen märkt att vissa av dem kan bli ganska kinkiga. De kan exempelvis undvika att sova hela nätter för att deras säng är obekväm eller för att den är för varm (eller kall). Dessutom, om de inte gillar området där de ska vila, kommer de sannolikt att undvika det och inte ändra sig förrän du ger dem en ny särskild sovplats.

Katter är bland de mest intressanta och mystiska husdjur du kan ha hemma, eftersom deras temperament och karaktär gör dem unika i ordets alla bemärkelser. Men om du inte tar hand om alla aspekter av deras välbefinnande, kommer de sannolikt att bli oroliga. Och kanske får du nattaktiva katter som skapar bus och tumult under nätterna när du försöker sova.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • CATS PROTECTION (2015). Essential Guide: Understanding your cat’s behaviour. Recuperado el 3 de mayo de 2022, disponible en: https://www.cats.org.uk/media/1020/eg09_understanding_your_cats_behaviour.pdf
  • Ursin, R., Moses, J., Paul, N., & Johnson, L. C. (1983). REM-NREM cycle in the cat may be sleep-dependent. Sleep, 6(1), 1-9.
  • Díaz, A. (2018) Gatos Ferales: ¿Qué son y cómo ayudarlos?. (Tesis de Grado, Universidad Autónoma Metropolintana).
  • Cruz-Reyes, A. (2009). Fauna feral, fauna nociva y zoonosis. Biodiversidad del ecosistema del Pedregal de San Angel. Sección: restauración, conservación y manejo, 453-461.

 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.