Intressanta och häpnadsväckande fakta om elefanter

· 1 mars, 2019
Dessa däggdjur kan spendera 16 timmar med att äta och kan äta runt 220 kg per dag. Detta är inte förvånansvärt med tanke på att de väger sju ton.

Elefanten är ett stort djur, men den är samtidigt vänlig och försöker inte skrämma folk. De är givetvis inte tama, men det går att observera dem på relativt nära håll, och det är anledningen till varför de är väldigt populära. Fortsätt läsa om du vill lära dig mer intressanta fakta om elefanter.

Intressanta fakta om elefanter

Deras öron

Visste du att elefanterna använder sina öron för att reglera sin kroppstemperatur? De har långsam metabolism och är väldigt stora, så det är svårt för dem att hålla sig svala, speciellt eftersom de lever i väldigt varma klimat. Så de använder sina öron för att svalka sig.

Den afrikanska elefanten använder också sina öron som ett hot. De är större än hos andra elefantarter, och de kan röra på dem för att skrämma bort potentiella rovdjur.

Deras öron är unika

En elefants öron är unika för varje individ. Två elefanter har inte likadana öron. De har olika märken på sina öron, precis som människor med sina fingeravtryck.

De rör sig alltid i hjordar

Du kommer aldrig se en elefant gå för sig själv. De lever, går, emigrerar och äter i hjordar. Faktum är att hjorden omringar elefantungar för att skydda dem. Om modern dör kommer resten av hjorden att ta hand om ungarna.

De sover stående

Vuxna elefanter sover stående. Detta är ett sätt för dem att skydda sig mot rovdjur. Om de hade sovit liggande hade de kunnat bli attackerade när de försöker resa sig upp.

Då elefantungarna sover är de dock alltid omringade av de vuxna elefanterna.

De badar i gyttja

Du kanske har sett reportage och foton på elefanter som badar i floder och sjöar, men de badar också i gyttja eftersom den är kallare och hjälper dem att bli av med parasiter.

Deras vikt

Den afrikanska elefanten är den mest kända tjockhudingen, och kan nå en kroppsvikt på sju ton. Kan du tänka dig ett möte med dessa djur? Det finns även ett fall där elefanten vägde 11 ton.

Splittrade hjordar

Då en elefant når 12 års ålder så överger han hjorden. Detta innebär att det endast finns honor och ungar i hjorden. Hanarna kan mötas i par eller grupper om tre för att kämpa om en hona.

Intressanta fakta om elefanter och hur mycket de äter

Du kanske blir förvånad över att höra att en koala spenderar 22 timmar med att sova, medan en elefant spenderar 16 timmar med att äta. Ingen av elefantmammorna behöver säga till barnet att ”äta upp alla sina grönsaker för att bli stark”. Man räknar med att en elefant kan äta runt 220 kg mat per dag!

Elefant som äter från ett träd.

Deras ljud

Nej, elefanter är inte stumma. De gör trumpetljud.

Deras snabel

Du vet antagligen redan att elefanten främst använder snabeln för att dricka vatten. Den kan dock användas till mycket annat också. Elefanterna använder den till att klia sig i ögonen och öronen, samt för att plocka upp saker.

Dvärgelefant

Det sägs att djuren konstant har utvecklats. Vi vet inte om detta stämmer eller inte, men det finns bevis för att det har funnits elefanter som varit små som grisar.

Ålder

En elefant kan leva upp emot 70 år och den äldsta elefanten man känner till blev 82 år gammal.

Graviditet

En elefants dräktighet kan vara i 22 månader. Den har den längsta dräktighetsperioden på hela jorden!

Mat

Många personer undrar vad elefanten äter. De har en kost som utgörs av gräs och träbark. Efter att ha läst dessa intressanta fakta om elefanter så kanske du börjar tycka om dem mer.