Logo image
Logo image

Svart avföring hos hundar: Vad beror det på?

6 minuter
En hunds avföring säger mycket om dess allmänna hälsa. Tyvärr kan svart avföring tyda på en mycket allvarlig underliggande sjukdom.
Svart avföring hos hundar: Vad beror det på?
Senaste uppdateringen: 14 februari, 2024

Hundar bajsar mellan en och fem gånger om dagen när de är valpar, men den dagliga frekvensen beror på hundens storlek, ålder, fysiska kondition och kost. Avföringens utseende kan berätta mycket om dess hälsa. Färg, konsistens, förekomst av främmande kroppar och många andra saker kan visa tecken på olika matsmältningsprocesser. Vad beror då svart avföring hos hundar på?

Hur obehagligt det än kan låta kan kännedom om de normala färgerna på din hunds avföring hjälpa dig att upptäcka en sjukdom eller ett sjukdomstillstånd i god tid. I den här artikeln berättar vi varför hundars avföring ibland är svart och vad det betyder. Om du vill veta mer, läs gärna vidare.

Den normala färgen på hundens avföring

Innan vi går in på orsakerna till svart avföring hos hundar behöver du ha några grundläggande fakta om den normala tarmpassagen hos hundar. Den bästa indikationen på hälsa på detta område är att avföringen är normal. Alla förändringar i färg, konsistens och sammansättning kan tyda på ett gastrointestinal eller systemiskt problem.

Den normala färgen på en hunds avföring är brun, något liknande nyansen på mjölkchoklad. Denna nyans är ett tecken på att levern fungerar som den ska, eftersom bilirubin i gallan (som utsöndras av leversystemet) ger avföringen denna färg. Vissa små förändringar kan dock ske beroende på hundens kost och vätskeintag.

Förutom färgen finns professionella källor som vägledning för att göra en bedömning av avföringens konsistens. Det finns skalor numrerade från 1 till 7, där 7 är en stenhård konsistens och 1 är i princip vattenliknande. Den perfekta balansen är en avföring som är fuktig men ändå tillräckligt kompakt för att inte tappa formen när du plockar upp den.

I allmänhet är detta tecken på en frisk mag-tarmkanal hos hundar om vi tittar specifikt på deras avföring:

 1. Chokladbrunsfärgad avföring.
 2. Avföringens storlek motsvarar den mängd föda som intas.
 3. Obehaglig lukt (detta är normalt), men inte extremt illaluktande.
 4. Långsträckt form, som håller formen när du vidrör eller plockar upp den.
 5. Fuktig avföring, men inte alltför vattnig.

Även om avföring inte är den enda bekräftelsen på djurets hälsa är det en tydlig indikation på att det mår bra.

Some figure

Vad orsakar svart avföring hos hundar?

Hos människor tyder svart avföring på blödning i magen. Om en människa av någon anledning blöder i övre mag-tarmkanalen passerar blodet genom magen och smälts, därav blir det från en röd till en tjärsvart färg. Hos hundar gäller denna regel också, men det finns fler orsaker. Låt oss titta närmare på dessa.

1. Skada i matsmältningskanalen kan ge svart avföring hos hundar

Som vi har sagt tyder en svart, illaluktande avföring hos hundar vanligtvis på en blödande skada på någon del av den övre matsmältningskanalen. Detta kn vara i magsäcken, nedre matstrupen eller andra tillhörande organ. Detta orsakas sannolikt av intag av ett vasst material, t.ex. en hård leksak, sten eller nål, eller så av någon sjukdom som exempelvis magsår.

Anledningen till att avföringen blir svart i den här typen av situation är att blodet passerar i kroppen. När det smälts förvandlas blodets röda färg till en tjärsvart nyans, som därtill kan skapa en obehaglig lukt under processen.

2. Parasiter

Vissa parasitära maskar sätter sig i tarmväggarna och livnär sig på värdens blod och näringsämnen. Den kanske mest problematiska mikroorganismen i denna grupp för hundar är Toxocara canis, en vitaktig “mask” som är 9 till 18 centimeter lång och som sätter sig i djurets tarmområde och orsakar olika symtom.

Svart avföring kan förekomma i detta fall, men det är vanligare att den är rödaktig, eftersom blödningen sker i tarmen. Andra symtom på detta tillstånd är kräkningar, förstoppning, diarré, viktnedgång och allmänt illamående. Vid något av dessa kliniska tecken kan veterinären utföra en odling av husdjurets avföring för att påvisa parasiten.

Du kanske också vill läsa: Varför det är viktigt att undvika parasiter hos husdjur

3. Hemorragisk gastroenterit

Detta tillstånd kännetecknas av två tydliga symtom: diarré och blod i avföringen. Orsakerna är inte kända, men man tror att det kan vara en reaktion på skadliga bakterier eller de endotoxiner de producerar. På patologisk nivå finns det en ökning av hundens tarmpermeabilitet, vilket främjar filtreringen av blod och proteiner.

Hemorragisk gastroenterit kräver hur som helst ett besök hos veterinären, eftersom det kan vara dödligt. Med indikerad vätsketerapi och förebyggande tillämpning av antibiotika är dödligheten mindre än 10 %. Tyvärr kommer 10-15 % av de drabbade hundarna att drabbas igen.

4. Cancer

Cancer uppstår när en grupp celler muterar i sitt DNA, vilket stör deras döds- och delningscykler. Eftersom de inte dör när de ska, ger dessa celler upphov till tumörer, som i sin tur kan sprida sig till andra delar av kroppen i metastatiska fall.

Magcancer kan orsaka en svarta avföring hos hundar. Detta tecken åtföljs av viktnedgång, allmän orkeslöshet, svårigheter att äta och letargi. Prognosen beror på cancerstadiet och den drabbade hundens allmänna hälsotillstånd.

5. Koagulationsproblem

Ett lågt antal blodplättar i hundens blodplasma och andra tillstånd kan göra att deras blod inte koagulerar ordentligt. Detta leder i sin tur till att blödningar kan uppstå var som helst i kroppen, även i övre delen av mag-tarmkanalen. Intag av råttgift orsakar ofta koagulationsproblem hos hundar.

6. Svart avföring hos hundar kan bero på kosten

Svart avföring kan också orsakas av för mycket järn i kosten. Detta händer vanligtvis när hundens mat är baserad på en kost av BARF-typ eller när hunden får hemlagad mat. Vissa inälvor, såsom lever, innehåller stora mängder järn, varför konsumtionen av dessa kan leda till en svart färg på avföringen.

Lösningen på denna orsak är vanligtvis enkel, nämligen att bara att minska konsumtionen av denna typ av foder. När kosten har ändrats bör hundens avföring inom lite mer än en månad återgå till sin vanliga färg.

7. Läkemedel

Vissa läkemedel som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), vismut, järnsulfat eller metronidazol kan också orsaka svart avföring. Denna effekt är dock ofarlig och uppstår endast vid långvarig behandling.

Hur behandlar man en hund med svart avföring?

Behandlingen beror mycket på orsaken till problemet. Om ursprunget beror på någon skada eller sjukdom försvinner vanligtvis den svarta färgen på avföringen efter kontroll av tillståndet. I det fall som orsaken är ett intag av läkemedel eller mat är det enda man kan göra att avbryta konsumtionen av dem och ersätta dem vid behov.

Även om de vanligaste orsakerna är ofarliga och tillståndet löser sig på några veckor, är det viktigt att gå till veterinären för att få en bra diagnos. Tänk på att i akuta fall kan kirurgiskt ingrepp vara nödvändigt, så ignorera inte tecknen på att din hund har svart avföring.

Du kanske också vill läsa: Miljövänligt alternativ till hundbajspåsar: plocka bajs med papp

Andra färger på hundens avföring

Vi har nu berättat varför hundavföring kan vara mörksvart. Som avslutning ska vi i följande lista räkna upp några andra färger kan som du bör känna till:

 • Röd: Röd avföring är ett tecken på en blödande tarm. Det kan också bero på en analfissur.
 • Grå och vit: Detta är tecken på problem med bukspottkörteln.
 • Grön: Detta kan tyda på problem med gallblåsan eller att hunden helt enkelt har ätit gräs.
 • Orange och gul: Indikerar på ett leverproblem.

Naturligtvis är inte alla möjliga utlösare för onormalt färgad avföring allvarliga sjukdomar. Ibland har hunden helt enkelt bara ätit något som tillfälligt färgar avföringen, men i så fall bör den avvikande färgen på avföringen inte bestå i mer än 24 timmar.

Some figure

Som du har sett finns det många orsaker till svart avföring hos hundar. Alla kräver veterinärvård, så lämna inte detta kliniska tecken obevakat under några omständigheter. Om den atypiska avföringen åtföljs av andra symtom (kräkningar, apati, medvetslöshet och viktminskning) är behovet av akut hjälp ännu större.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Van Kruiningen, H. J., Heishima, M., Kerr, K. M., Garmendia, A. E., Helal, Z., & Smyth, J. A. (2019). Canine circoviral hemorrhagic enteritis in a dog in Connecticut. Journal of Veterinary Diagnostic Investigation, 31(5), 732-736.
 • Schaffer, F. L., Soergel, M. E., Black, J. W., Skilling, D. E., Smith, A. W., & Cubitt, W. D. (1985). Characterization of a new calicivirus isolated from feces of a dog. Archives of virology, 84(3-4), 181-195.
 • Wydeven, P. R., & Dahlgren, R. B. (1982). A comparison of prairie dog stomach contents and feces using a microhistological technique. The Journal of Wildlife Management, 46(4), 1104-1108.
 • Black, A. E., Hayes, R. N., Roth, B. D., Woo, P., & Woolf, T. F. (1999). Metabolism and excretion of atorvastatin in rats and dogs. Drug metabolism and disposition, 27(8), 916-923.
 • Loaiza, M, Loaiza, L. & López, A. (2018) Diseño de dietas BARF para perros en tres etapas fisiológicas. (Tesis de grado, Universidad Tecnológica de Pereira)
 • Vera Leiva, V. E. (2013). Análisis espacio-temporal de casos de síndrome de gastroenteritis hemorrágica en caninos, según fichas médicas de una clínica veterinaria de la comuna de Conchalí, período 2000-2008. (Tesis de Grado, Universidad de Chile).
 • Englar, R. E. (2019). Common clinical presentations in dogs and cats. John Wiley & Sons.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.