Logo image
Logo image

Den pyrenéiska mastiffen: en imponerande väktare

3 minuter
Den pyrenéiska mastiffen är en ras med spanskt ursprung som traditionellt har använts till att vakta flockar. Lär dig mer om denna hundras!
Den pyrenéiska mastiffen: en imponerande väktare
Skriven av Aitana Bellido
Senaste uppdateringen: 03 mars, 2024

Den pyrenéiska mastiffen är en ras med spanskt ursprung som traditionellt har använts till att vakta flockar. Världshundorganisationen klassificerar den officiellt som en molosserhund. Med dess extremt kraftfulla och proportionerliga muskelbyggnad skyddar denna hund flockar från rovdjur såsom vargar och björnar.

Den pyrenéiska mastiffen: ursprung

Som en trofast vän till fåraherdar i bergen var dess huvudsakliga roll att vakta hjordar eller flockar. Med härstamning från Aragon inbegrep dess vardagliga liv långa resor för att förflytta hjordar från de aragonska Pyrenéerna till Maestrazgo-regionen.  Det var dock mycket dyrt att ta hand om den på grund av dess storlek. Detta var anledningen till att denna ras minskade i antal under efterkrigsårens kris efter inbördeskriget.

Så hur har då den pyrenéiska mastiffen kunnat överleva till nutid? År 1977 beslöt Rafael Mal Alcrudo, Daniel Lorens Guerrero och Jaime Graus Morales – som hade en passion för hundar och särskilt denna hundras – att grunda den pyrenéiska mastiffklubben i Spanien. Som ansluten till det kungliga hundsällskapet i Spanien är dess huvudsakliga mål att bevara och främja denna hundras.

Efterkrigsåren försvagade nationen, och framförallt denna ras genetiska arv påverkades av blandraser. Som ett resultat befann sig denna ras efter en tid i fara. Med klubbens grundande samlade man de få exemplar av hundar som hade en stamtavla – som sprang fritt omkring på landsbygden – och dessa blev grunden för rasens återhämtning.

Idag är det en internationellt välkänd och respekterad ras. Inte bara tack vare klubben i Spanien, utan även tack vare andra klubbar i Europa och USA.

Du kanske också vill läsa: Mastiffens skyddsinstinkt

Egenskaper och kännetecken

Denna flexibla och viga ras har en stark och kraftig kropp i kombination med bergshundens kraft. Dess bröstkorg är bred och muskulös. Dess tjocka päls täcker den björnlika muskulaturen. Ansiktsdragen hos den pyrenéiska mastiffen tillhör omisskännligt en hundras som använts till fysiskt arbete och för att försvara flockar.

Angående dess färg brukar pälsen vara vitaktig med en markering som är typisk för mastiffen. Dess fläckar kan vara spridda över hela kroppen i samma färg som markeringen. För uppfödare är vare sig de trefärgade eller de benfärgade exemplaren önskvärda. De mest uppskattade färgerna listas nedan, från de mest önskvärda till minst:

  • Klarvit eller snövit med mellangrå fläckar
  • Intensivt gyllengul
  • Brun
  • Svart

Denna ras verkar inte ha en maxstorlek. Ju större mastiff desto bättre. Hanar brukar ha en lägsta höjd på 77 cm och honor en lägsta höjd på 72 cm. Denna ras kan dock bli ännu högre. Och inte bara det: många uppfödare föredrar hundar som överstiger minst 81 cm.

Eftersom denna hund tillhör molosserfamiljen ger dess breda struktur, slokande öron och rika päls ett fredligt och fredligt utseende.

Some figure

Den pyrenéiska mastiffen: en vänlig molosserhund

Trots dess imponerande utseende har denna mastiff en vänlig och tillgiven personlighet. Den är även utmärkt som vakthund. Den backar aldrig från ett hot och är alltid lojal mot sin ägare. Det är en ras som andra hundar ofta är rädda för – den kan nämligen vara aggressiv mot dem.

Dess skicklighet som kamphund har den fått tack vare århundraden av kamp mot vargar. Dess skall är djupt och territoriellt, perfekt för att signalera fara på öppna platser. Som familjehund är den respektfull mot barn och trofast mot sin ägare. Den kräver dock öppna ytor och mycket motion.

Du kanske också vill läsa: Fördelarna med att motionera din hund

Hur man tar hand om denna hund

Eftersom det är en stor ras har den pyrenéiska mastiffen en historia av höftdysplasi och magomvridning, vilket är allvarligt och potentiellt dödligt. Det brukar drabba större raser och med en djup bröstkorg och en utvidgad mage. Detta beror på att gaser byggs upp och gör att ligamenten ger vika, vilket skapar ett tryck på mjälten vilket i sin tur vrider om magen.

Smärta och inflammation i magen såväl som ovanligt beteende och rastlöshet är de mest synliga symtomen. Därför rekommenderas regelbunden kontroll hos veterinären om du har denna ras, eftersom dess stora kropp kan orsaka flera problem.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.