Den västliga gorillan: den största primaten i världen

· 4 februari, 2019
Denna primat är den vanligaste i gorillafamiljen. Det finns uppskattningsvis 100 000 av denna gorilla. Den spenderar hela dagen med att äta och vila.

Visste du att människan delar 98% av sitt DNA med gorillor? Eller att den västliga gorillan är den största primaten i världen? Du kanske inte tror det, men dessa massiva djur är växtätare! Låt oss ta en närmre titt på en av de mest fascinerande arterna i Afrika.

Gorillan och människan

En av skillnaderna mellan oss och gorillor är att gorillor går på fyra ben och att deras armar är starkare än våra. De kan nå samma längd som en vuxen människa, men de är betydligt tyngre än oss och kan väga upp mot 200 kg.

En annan egenskap som skiljer människan från gorillan är ansiktsstrukturen. Gorillor har en utskjutande käke. De är också växtätare som äter frukter och löv. Den uppskattade livslängden är 40 år. De unga lever bara med mamman tills de är runt 4 år gamla.

Gorillorna delas in i två arter: västlig och östlig. Inom denna grupp finns det underarter. Den västerländska gorillan är uppdelad i låglandsgorillor och cross river-gorillor. Den östliga gorillan är uppdelad i bergsgorillor och låglandsgorillor.

Egenskaper hos den västliga gorillan

Inom gorillafamiljen så är den västliga gorillan den vanligaste. Experterna räknar med att det finns 100,000 djur av denna art. De spenderar den mesta av tiden med att vila och äta. Varje dag förbereder de sina ”sängar” med löv och trädgrenar på marken. Hanarna sover dock oftast på marken.

Gorilla som sitter på sten.

En gorillafamilj har flera familjemedlemmar: en dominant hane (som kännetecknas av sin storlek och sin silvriga färg på ryggen) två hanar som lyder honom samt flera honor med barn. Deras territorium sträcker sig mellan 200 till 555 hektar, men de har inte några problem med att dela utrymme med andra grupper.

Hanarna når sexuell mognad vid 12 års ålder och honorna vid 8. Honorna har en menstruationscykel var 28:e dag och får bara en unge vid varje dräktighet, runt var femte år. Dräktigheten kan vara upp mot 8 månader, och då ungen föds väger den runt 2 kg.

Du kan märka skillnaden mellan den västliga låglandsgorillan och cross river-gorillan beroende på var de lever. Låglandsgorillan lever i skogarna och på slätterna i Angola, Kamerun, Kongo, Gabon och Ekvatorialguinea.

Den senare arten lever i de tropiska djungeln mellan Nigeria och Kamerun. De skiljer sig från låglandsgorillan p.g.a. formen på deras skalle och storleken på deras tänder. Detta är den gorillaart som är mest utrotningshotad – det finns runt 300 exemplar i det vilda. De är väldigt blyga och flyr så snart de upplever fara eller märker att människor finns i närheten.

Egenskaper hos den östliga gorillan

Bberingei-gorillan är den största gorillaarten, och den är också uppdelad i två underarter. Å ena sidan har vi bergsgorillan där det bara finns 700 djur kvar; å andra sidan den östliga låglandsgorillan, som är vanligare. Av den finns det 16,000 djur i det vilda.

Gorilla bland ormbunkar.

Underarterna till bergsgorillan hittas i Centralafrika, närmare bestämd i Volcanoes nationalpark, nationalparkerna Mgahinga och Virunga samt i Rwanda, Kongo och Uganda. Krig, jakt, förlust av deras naturliga hemvist och spridningen av mänskliga sjukdomar är de främsta hoten mot denna arts existens. Den är för närvarande utrotningshotad.

Bergsgorillan har längre och mörkare hår än sina släktingar. Anledningen till detta är att den har anpassat sig till att leva i områden där temperaturen kan gå ned till 0 grader. Varje individuell gorilla har en unik näsa, och hanarna är längre och tyngre än honorna.

Låglandsgorillan har å andra sidan en bredare överkropp. Den har även kraftigare käke och längre tänder. Hanarna får dessutom en silverlinje på ryggen när de blir könsmogna.

Dessa gorillor är växtätare och kan äta alla löven på ett helt träd på en dag. De äter också frön, frukter, bambu och ibland insekter. Den österländska gorillan är fridfull, social och lever i grupper om 30 medlemmar. Det finns alltid en dominant hane och flera honor.

Graviditeten varar 8 och en halv månad och de kan bara få en unge per graviditet. Ungen börjar kravla vid nio månaders ålder, och diar under det första året. Ungen börjar gå runt då den är ett och ett halvt år gammal, vilket påminner mycket om mänskliga bebisar!