Logo image
Logo image

Hur man hjälper äldre hästar att hålla vikten

4 minuter
Hästar har en mycket känslig matsmältning och behöver särskild vård när de blir äldre. Låt oss ta en titt på hur du kan hjälpa din trogna vän att behålla sin kroppsvikt.
Hur man hjälper äldre hästar att hålla vikten
Senaste uppdateringen: 11 februari, 2024

Att ta hand om ett äldre djur kräver alltid mer uppmärksamhet än när de är unga. Hästar är inget undantag. Att hjälpa äldre hästar att hålla vikten är en utmaning för många, dels för att djuret förlorar sin aptit och dels för att ämnesomsättningen inte längre är densamma. En adekvat vikt är det som skyddar deras leder och ger dem ett tillräckligt försvar mot kyla.

Om din trogna vän börjar bli gammal är det dags att börja undersöka deras kost för seniorer. Här får du nyttig information och en rad tips för att hjälpa din häst hålla en optimal vikt för sin ålder. Läs vidare och missa inte detta.

När anses en häst vara gammal?

Some figure

Den första frågan du bör ställa dig är om din häst börjar behöva seniorvård. I allmänhet anses en häst vara äldre vid 20 års ålder och uppåt. Livsvillkoren vid denna ålder och den hälsa som den har haft under hela sitt liv kan dock påverka denna siffra och både öka och minska den.

En häst som till exempel utsatts för misshandel under hela sitt liv kommer att visa tecken på ålderdom tidigare.

Därför beräknas hästars ålderdom individuellt, alltid utifrån en generell referens, men med hänsyn till när de började visa vissa tecken. Exempel på detta hos hästar är tandslitage, förmågan att ta upp näringsämnen i tarmen och sjukdomar som njursvikt.

Näringsbehov hos en äldre häst

Som du kan föreställa dig har en äldre häst ett näringsbehov som beror på dess ålder och eventuella hälsoproblem. Som grund för att hjälpa äldre hästar att hålla vikten bör man ta hänsyn till att de konsumerar mellan 1,5 och 2,5 % av sin vikt per dag i vegetabiliskt material. Det finns dock fyra faktorer som du också måste kontrollera:

 • Hästens genomsnittliga vikt
 • Vilken exakt procentandel av sin vikt som just din häst behöver äta.
 • Den näringsmässiga kvaliteten på det foder som den konsumerar.
 • Hälsoproblem som påverkar dess näringsstatus.

Du kanske också vill läsa: Att sko en häst: hur man gör det på ett säkert sätt

Hur man hjälper äldre hästar att hålla vikten

Med dessa grundläggande begrepp i åtanke ska vi gå igenom en rad tips för hur man hjälper äldre hästar att hålla vikten. Tanken är att deras vikt inte ska vara för låg eller för hög. Som du kommer att se går det att ta hand om den här aspekten av deras hälsa på ett effektivt sätt, även om det kräver större ansträngning och uppmärksamhet.

Kontrollera hästens vikt regelbundet för att hjälpa äldre hästar att hålla vikten

Det mest grundläggande rådet är att väga hästen regelbundet. Var dessutom uppmärksam på andra tecken, till exempel smärta på grund av eventuell kolik. Kontrollera om det finns en uppenbar viktnedgång. Detta är det grundläggande måttet som du bör övervaka, så det är viktigt att se till att ha uppdaterade uppgifter.

Välj foder av hög kvalitet

Detta är viktigt i alla skeden av livet, men ännu viktigare på äldre dagar. Det handlar inte bara om att välja ett bra märke eller en bra leverantör, utan du bör även anpassa fodertypen till djurets individuella behov. Ibland är det till exempel nödvändigt att tillsätta risgryn eller linfrö för att ge extra fibrer eller en källa till omega-3 och 6.

Ge aldrig gräsavklipp till hästen! Det börjar jäsa direkt och hästen sväljer det utan att tugga ordentligt, vilket ökar risken för kolik.

Kosttillskott och specialkost

Det är också möjligt att hästen behöver särskilda livsmedel på grund av något specifikt hälsotillstånd. En häst med njurproblem bör till exempel inte äta alfalfa eller klöver på grund av dessa livsmedels höga kalciuminnehåll. Rödbetsmos kan vara effektivt för att underlätta matsmältningen och i vissa fall kan man komplettera dieten med specialfoder eller mineraler.

Alla tillskott som syftar till att hjälpa äldre hästar att hålla vikten bör ordineras och övervakas av en veterinär.

Du kanske också vill läsa: Vanliga beteendeproblem hos hästar

Hur man utfodrar man en äldre häst

Hur man utfodrar en häst är lika viktigt som själva fodret. Tänk på följande:

 • Stress bör undvikas när hästen utfodras: Konkurrens med andra hästar, överdriven förekomst av flugor och andra liknande omständigheter kan påverka den efterföljande bearbetningen av näringsämnen.
 • Om hästen har en annan diet än andra djur i sin grupp bör den utfodras separat.
 • Det är bäst att ge den dagliga fodermängden i små utfodringar under hela dagen.
 • Friskt vatten bör alltid tillhandahållas enligt behov. På vintern bör det inte tillåtas frysa eftersom detta kan leda till att hästen dricker mindre.

Lita på veterinärens vägledning

Some figure

Slutligen är det bästa rådet som vi kan ge dig för att hjälpa äldre hästar att hålla vikten att ta hjälp av en veterinär som är specialiserad på hästmedicin. Hästens diet bör baseras på djurets specifika hälsotillstånd och införas gradvis.

Om du är orolig för din hästs hälsa ska du därför inte tveka att rådgöra med en specialist för att din häst ska hållas i optimal kondition.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • How to Keep Weight on Older Horses. (2022, 22 diciembre). ASPCA. https://www.aspca.org/news/how-keep-weight-older-horses
 • Barnes, A. (2022, 6 septiembre). Additional Care Recommendations For Older Horses. The Open Sanctuary Project. https://opensanctuary.org/special-recommendations-for-older-horses/
 • Barnes, A. (2022b, noviembre 11). Advanced Topics In Horse Nutrition: Senior Horses. The Open Sanctuary Project. https://opensanctuary.org/advanced-topics-in-horse-nutrition-senior-horses/
 • Barnes, A. (2022c, noviembre 11). Daily Diet, Treats And Supplements For Horses: The Basics. The Open Sanctuary Project. https://opensanctuary.org/daily-diet-treats-and-supplements-for-horses-the-basics/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.