Logo image
Logo image

Den uråldriga Hoatzin: Är det en fågel eller en ko?!

4 minuter
Hoatzin är en unik fågel inom djurriket. Detta djur skiljer sig i många aspekter från andra djur och kallas för ett levande fossil.
Den uråldriga Hoatzin: Är det en fågel eller en ko?!
Senaste uppdateringen: 28 april, 2024

Hoatzin, eller Opisthocomus hoazin, är en så speciell fågel att den är den enda levande arten som klassificeras inom den taxonomiska familjen Opisthocomidae. Många studier har försökt relatera den till andra grupper av fåglar som Galliformes, Gruiformes eller gökfåglar. Men på grund av dess unika anatomiska och beteendemässiga egenskaper har den uråldriga hoatzin fått en egen familj.

Hoatzin lever i de tropiska träsken i Amazonas och Orinoco i Sydamerika och liksom idisslande djur fermenterar den sin föda innan den kommer in i magen. Fortsätt läsa och upptäck fler av de speciella egenskaperna hos detta märkliga exemplar.

Fysiska egenskaper hos den uråldriga hoatzin

Som vuxna når hoatzinhanar en genomsnittlig storlek på 60 till 80 centimeter och honor mellan 50 och 60 centimeter. Den har en smal och bred kropp, en lång hals och ett litet huvud. Dess ansikte har inga fjädrar, men har en intensiv blå färg, medan dess ögon sticker ut med en tydligt röd iris.

Dess huvud är prytt med en lång, tandad, solfjäderformad kam med kastanjetoner. När det gäller extremiteterna är denna fågel anisodaktyl, dvs. den har tre framåtriktade tår och en bakåtriktad tå.

Även om den inte är särskilt bra på att flyga utmärker sig den sydamerikanska hoatzin för att lätt kunna klättra i träd och för att vara en bra simmare. Slutligen har den ett läte som består av en uppsättning skarpa och bullriga ljud som liknar grymtningar.

Läs också: Hur många olika typer av dinosaurier fanns det?

Some figure
Opisthocomus hoazin.

En idisslande fågel

Till skillnad från andra typer av fåglar som har en diet baserad på olika typer av föda, är den uråldriga hoatzin ett strikt växtätande djur. Dess matsmältningssystem, som är unikt bland fåglar, har utvecklats på ett sådant sätt att den kan bryta ner det växtmaterial den får i sig.

Eftersom detta speciella djur har anaeroba bakterier i sitt matsmältningssystem kan den lätt omvandla polysackariden cellulosa till glukos. Med andra ord använder hoatzin den bakteriella fermenteringsmetoden, precis som vissa idisslare som kor gör för att äta sig mätta.

Ett annat ganska märkligt faktum är att denna fågel bara äter två typer av växter i sin naturliga miljö, närmare bestämt kaladium och filodendron. På grund av sina matvanor luktar hoatzin dessutom lite som gödsel, vilket är anledningen till att den på vissa platser har fått epitetet “stinkfågel”.

Läs också: Vilka djur fanns med på Noas ark?

Dess ungar påminner om dinosaurier

Klassificerad som ett levande fossil är allt som ingår i hoatzins fortplantningsprocess ganska märkligt. Å ena sidan är den ett flockdjur och bygger sina bon i små kolonier, där det finns flera medhjälpare som samarbetar med föräldrarna under ruvningen, matningen och försvaret av ungarna.

Samtidigt är deras bon, som de bygger av små grenar, placerade i träd över vattnet. De lägger vanligtvis 2 till 3 ägg per kull. När äggen kläckts matas ungarna med en grönsakspasta som föräldrarna kräks upp.

På samma sätt har dessa ungar kvar en mycket slående egenskap som även fanns hos en grupp förhistoriska fåglar kallade Archaeopteryx. Vi talar här om två klor på spetsen av varje vinge med vilka de kan klättra upp på grenar och hålla sig fast. Dessa klor försvinner dock när fågeln växer upp till vuxen ålder.

Some figure
Opisthocomus hoazin.

Den uråldriga hoatzin har sitt ursprung i Afrika

Som vi nämner ovan har många studier försökt att klassificera den uråldriga hoatzin i någon befintlig ordning eller grupp av fåglar. Men efter att ha analyserat dess fysiska, genetiska och beteendemässiga egenskaper har man kommit fram till att det är en unik art inom djurriket.

Fram till nyligen var hoatzin den enda medlemmen i familjen Opisthocomidae. Men tack vare en ny upptäckt publicerad i tidskriften Die Naturwissenschaften har man kunnat fastställa att fågeln har en utdöd släkting.

Det rör sig om Hoazinavis lacustris, en förhistorisk fågel som levde på jorden för mer än 20 miljoner år sedan. Det var brasilianska, franska och tyska paleontologer som upptäckte denna, i delstaten São Paulo i Brasilien.

Denna artikel lägger också fram en mycket solid teori om hoatzinens ursprung. Enligt denna forskning är denna fågel inte infödd i Sydamerika, utan att den har migrerat direkt från den afrikanska kontinenten för miljontals år sedan. Enligt denna grupp forskare korsade hoatzin denna sträcka ombord på små flottar bildade av växtrester och drev med dessa med Atlantens vindar och tidvatten till sin nya kontinent.

Utan tvekan kan denna extravaganta och speciella art katalogiseras som en av de konstigaste fåglarna på planeten. Men säkert finns det andra, ännu oupptäckta djur som kan vara lika märkliga som hoatzin!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  1. Cracraft J. The Hoatzin. Current biology : CB. 2022;32(20):R1068-r9.
  2. Mayr G, Alvarenga H, Mourer-Chauviré C. Out of Africa: Fossils shed light on the origin of the hoatzin, an iconic Neotropic bird. Die Naturwissenschaften. 2011;98(11):961-6.
  3. Pacheco MA, García-Amado MA, Manzano J, Matta NE, Escalante AA. Blood parasites infecting the Hoatzin (Opisthocomus hoazin), a unique neotropical folivorous bird. PeerJ. 2019;7:e6361.
  4. Bardele CF, Schultheiß S, Lynn DH, Wright AG, Dominguez-Bello MG, Obispo NE. Aviisotricha hoazini n. gen., n. sp., the Morphology and Molecular Phylogeny of an Anaerobic Ciliate from the Crop of the Hoatzin (Opisthocomus hoazin), the Cow Among the Birds. Protist. 2017;168(3):335-51.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.