Att vara hundägare i Saudiarabien kan få dig dödad

· 14 juni, 2018

Som vi tidigare tagit upp här på Mina djur är det ibland svårt att förstå skillnaderna i beteendet länder emellan. Det är ännu mer komplicerat när det gäller religiösa traditioner. Kanske är det därför vi finner det så otroligt att man genom att vara hundägare i Saudiarabien kan dömas till döden.

Att vara hundägare i Saudiarabien är livsfarligt

Hundägare i Saudiarabien

Enligt Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice så riskerar alla hundägare att straffas hårt.

Den religiösa polisstyrkan i Saudiarabien tillåter endast innehav av hundar för följande ändamål:

  • Jakt
  • Vallning och jordbruk
  • Vakt (i vissa fall)

Det är med andra ord inte lämpligt att äga en hund av någon annan anledning. Att dela sitt hus med sin fyrbenta vän kommer alltså inte på fråga.

I Saudiarabien säger Comittee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice att en person kan straffas med döden för att ha en hund i sitt hem.

Hundar är enligt vissa tolkningar av Koranen ”orena”

Beslutet av den saudiarabiska religiösa polisen syftar till att stämma överens med en mycket strikt tolkning av Koranen. Andra tolkningar och islamsk lag ser dock inte likadant på ämnet.

Allt tycks indikera att folket under den förislamska eran i Mellanöstern kunde leva tillsammans med hundar utan problem. Förändringar i attityden mot hundar började i och med att islam fick sin spridning. I allmänhet finns en negativ syn på den ludna varelsen och enligt vissa strikta tolkningar av Koranen så betraktas hundar som ”orena”.

Problemet är främst ett resultat av kontakt med djurets saliv. Och vi hundägare vet hur mycket våra fyrbenta vänner gillar att slicka på oss! En tradition säger att om en hund slickar på ett föremål som används av människan så måste det tvättas. Inte en gång, utan sju gånger – och första gången ska den tvättas med annan smuts.

Tankar som dessa verkar, från vårt perspektiv, vara nästan oförståeliga. Du sätter alltså livet på spel om du har en hund i hemmet.

Det är dock lättare att förstå dessa tankar om man tar hänsyn till kontexten. Där har extrema tolkningar av en religiös doktrin tagit sig in i lagens egna kraft. Anledningen är den nära kopplingen mellan de religiösa och politiska myndigheterna som styr landet.

På så sätt verkar det märkligt att hundar skulle ha några rättigheter överhuvudtaget i detta land vars lagar ser till att kvinnor saknar de mest grundläggande rättigheterna, och där minsta lilla ”brott” kan straffas hårt.

Kanske borde vi inte vara så snabba på att döma när det kommer till frågor som dessa. Det är ju inte som att väst inte haft sina egna problem. Ingen har väl glömt bort inkvisitionens grymheter? Och vad sägs om tortyr i amerikanska fängelser utomlands? Några av dem använde till och med hundar för att skrämma muslimska fångar.

Muslimska hundälskare i väst

hundägare i väst

Och vad sägs om muslimerna som bor på den andra sidan av världen där hundar anses vara nästan lika viktiga som de mänskliga familjemedlemmarna?

Det finns några muslimska ledda föreningar med rötter i arabiska eller muslimska världen där hundar är begränsade. Men i ett samhälle där djur får fler och fler rättigheter är det inte troligt att ett sådant tillvägagångssätt kommer att rota sig. Att vara hundägare i Saudiarabien må vara förenat med dödsfara, men det finns gott om muslimer som älskar dessa djur.